09-02-2023

(VIDEO/FOTO) Ambasador Kine u posjeti Opštini Budva; Božović: Kina je i kroz istoriju pokazivala da nam je prijateljska država

Ambasador Narodne Republike Kine Fan Kun boravio je danas u zvaničnoj posjeti Opštini Budva, a ovim povodom upriličen je i svečani prijem u kabinetu predsjednika Opštine Mila Božovića.


Foto: Mediabiro

"Zadovoljstvo mi je da je ambasador Narodne Republike Kine Fan Kun danas u mom kabinetu. Razmijenili smo informacije koje imamo vezano za razne odnose kineske kompanije i koje država Kina ima na teritorije Crne Gore. Poželjeli smo njegovoj ekselenciji da se osjeća prijatno u našem gradu i da zna da je uvijek dobrodošao. Kroz istoriju je pokazano da je Kina zemlja koja je nama prijatelj i to je jasno uvijek pokazivala. Nadam se da će se naši odnosi produbiti. Imamo inicijativu čak i da se pobratimimo sa jednim od kineskih gradova", istakao je Božović.



Postoje dva razloga današnjeg sastanka, istakao je Fan Kun.

"Prvi je prijatan plodni sastanak sa predsjednikom Opštine Budva i sa predsjednikom Skupštine. Drugi razlog je događaj Dan Kine pod nazivom "Novi put Kine", koji će biti održan u Budvi, a kasnije i u svijetu. Tokom sastanka predstavio sam tri priče. Prvi priča je o prijateljstvu između Kine i Crne Gore. Druga priča je o razvoju Kine, jer je Kina postigla velika dostignuća u ekonomskom razovju i treća priča je vezana za kinesku ambasadu gdje ćemo u budućnosti napraviti saradnju između kineskih gradova i Budve. Takođe, ohrabrićemo naš narod da dođe na putovanje u Crnu Goru jer prema našim podacima u 2019. godini je došlo oko 80 hiljada kineskih turista", kazao je Fan Kun.



Predsjednik Opštine Budva Milo Božović sa ambasadorom Fan Kunom razmijenio poklone prilikom ovog susreta.



Foto: Portal RTV Budva/L.Š.


Nakon toga je počela prezentacija u hotelu Budva gdje ambasador NR Kina prisustvuje sa saradnicima.


D.Č.