07-06-2020

VIDEO/FOTO: Manastir Stanjevići proslavio hramovnu slavu

Hramovna slava manastira Stanjevići - Trojčindan - svečano je obilježena danas Svetom Arhijerejskom Liturgijom koju je sa sveštenstvom služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Sabranju u Stanjevićima prisustvovao je veliki broj vjernika.



U toku liturgije mitropolit Amfilohije odlikovao je sveštenika Ivana Stanišića iz Budve činom protojereja.

Uslijedio je blagoslov slavskog kolača u podne, a potom i prigodni program - duhovne akademije u čast 100 godina obnove Pećke Patrijaršije i u spomen 100 godina od upokojenja mitropolita Mitrofana Bana.







Proslava je nastavljena uz prazničnu trpezu za sve hodočasnike.

"Duh Sveti koji obnavlja ljudsku zajednicu onom vječnom obnovom i daruje čovjeku vječno dostojanstvo čineći sve ljude sinovima svjetlosti, a ne sinovima tame i mraka. Ovdje je posebno značajno što je ova svetinja obnovljena i veoma je značajno za Budvu. Budva je poznata u svijetu kao turističko mjesto. Međutim, obonovom ove svetinje Budva postaje ne samo turistički centar nego postaje duhovni centar Crne Gore i šire od Crne Gore. Ova svetinja ima svoje dimenzije koje su veoma značajne i koje je potvrdio ovaj narod koji se ovdje sabrao danas", istakao je za naš portal mitropolit Amfilohije.



U razgovoru za portal RTV Budva iguman manastira Stanjevići arhimandrit Jefrem kazao je da su svi sabori i sva crkveno-narodna sabranja uspostavljeni upravo kroz praznik Pedesetnice.

"Za današnji naraštaj, new age generacije, koje imaju jednu brzu, progresivnu dinamiku života, pogotovo do prije pojave koronavirusa, ubrzao se taj neki točak istorije civilizacijske da negdje u toj jurnjavi čovjek zaboravi na sebe i svoju dušu. Pa dođe dosta do velike rasijansoti, a opet mogućnosti nam daju da hoćemo i da vidimo, i opipamo i okusimo. Sve to opet troši čovjeka, jer čovjek ne živi samo o hljebu, kako kaže Gospod, nego i o svakoj riječi Božijoj. Poručujem svima da se malo više drže Svetog Pisma, da malo više čitaju Božiju knjigu, da se malo više upoznaju sa duhom naših praotaca i otaca. Jer naši prađedovi su upravo sa ovom svetinjom posvjedočili kakva je bila i ta vjera je bila njima putokaz kroz istoriju. Bez obzira na sve te izazove, moramo se držati onih izvornih načela koje je hrišćanstvo utkalo u civilizaciju roda ljudskog ", rekao je za otac Jefrem.



Praznik je okupljenom narodu čestitao i predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

"Želim vam srećan praznik Svete Trojice, da ovaj današnji praznik unese u vaša srca puno ljubavi, balogstanja i tolerancije. Kao što i sami vidite brojno prisustvo je dovoljan pokazatelj da smo na pravom putu i da je naša obaveza da štitimo jedinstvo crkve i to je jedini način da u ovim vremenima možemo da se odupremo. Posebno sam ponosan na mog Grbljanina Mitrofana Bana i mnoge velikodostojnike koji su u mnogo težim vremenima imali hrabrosti i moći da ne pokleknu", rekao je Carević,



Manastir je osnovan u XIV vijeku, a kao jedan od ktitora navodi se despot Stefan Lazarević. U stanjevićkoj obitelji svešteničku školu pohađao je svojevremno Sveti Petar Cetinjski.

Manastir je 1780. ustupljen Austrougarskoj i tada počinje postepeno ruiniranje.

Obnovu je, blagoslovom mitropolita Amfilohija 1994. započeo iguman Dimitrije Lakić, a nastavio otac Jefrem koji je za nastojatelja postavljen deset godina kasnije.

Kako je bilo na slavi manastira Stanjevići pogledajte u FOTO galeriji:



















D.B.;M.S.;N.D.