29-03-2023

(VIDEO/FOTO) Otvorena izložba „Sačuvajmo tradiciju ženskog ručnog rada“

Organizacija žena Budve priredila je izložbu pod nazivom „Sačuvajmo tradiciju ženskog ručnog rada“ koja je danas otvorena u poslovnom centru TQ Plaza, na prvom spratu.

(VIDEO/FOTO) Otvorena izložba „Sačuvajmo tradiciju ženskog ručnog rada“ | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Riječ je o prvom dijelu projekta “Tragom tradicije do gastro turističke ponude” koji je podržan od Opštine Budva po konkursu za raspodjelu sredstava za NVO za 2022.godinu.

Prisutnima se na početku obratila predsjednica Organizacije žena Budve Branka Čvorović, zahvalivši se svim učesnicama na izloženim radovima.

"Poslednjih godina ženski rad opet dobija na vrijednosti, opet se cijeni pa smo mi prošlogodišnjom i ovogodišnjom izložbom krenuli da spajamo tradiciju i kulturu ženskog rada i da očuvamo sve ono što su radile prethodne generacije, a što ćemo mi nadam se nastaviti", kazala je Čvorović.


Video: Portal RTV Budva

Vjera Andrić ispričala je zanimljive priče o najstarijim eksponatima.

"Svaki dio ručnog rada imao je neku poruku, iz ljubavi, poštovanja, pa su uz lijepe želje mlade darivale ukućane u svom novom domu. Kod nas je puno ljudi radilo u pečalbi pa kad bi dobili parče miljea, ta nit konca ih je vezivala sa svojim rodnim krajem i to je za njih bilo veliko blago", podijelila je Andrić svoja sjećanja.


Video: Portal RTV Budva

O umjetničkim elementima ručnog rada govorila je slikarka Rajka Kujundžijević.

"Pričajući o umjetničkom dojmu ovdje vidim neviđene crtačke i stvaralačke sposobnosti, s obzirom da je materijal bio igla i konac tako da ovi radovi prevazilaze naše biološko stanje. Žene koje su prije 100 godina stvarale one su kroz ove radove i dalje žive", kazala je Kujundžijević.



Nakon izlaganja dama izložbu je svečano otvorio seketar Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Darko Čelebić.

"Sve izgleda prelijepo, ja samo želim da vi nastavite da se borite i da čuvate našu tradiciju. Jako bih volio da i mlađi naraštaji poprime ove vaše osobine i da i oni to nastave dalje. Biće nam zadovoljstvo da i u narednom periodu pružimo svu moguću podršku Udruženju žena Budve", poručio je Ćelebić.


Video: Portal RTV Budva

Nakon zvaničnog otvaranja prisutni su se počastili poslasticama koje su za ovu priliku pripremile ćlanice Organizacije žena Budve.

Heklane, vezene, pletene radove, stoljnjake, prekrivače, jastučnice, miljea, marame i ostale eksponate starije ali i ručne radove novije dobi, za ovu izložbu je ustupilo više od 60 žena, koje njeguju porodično nasljedje i koje godinama čuvaju blago rukotvorina u baunima, škrinajma, ormanima i fiokama.

Izložba se može pogledati sjutra i u petak od 9h do 19h.

Foto priča:














J.M.