12-07-2023

(VIDEO/FOTO) Tradicionalno na Čelobrdu položeni vijenci povodom 13. jula

Povodom 13. jula 1941. godine kada je Crna Gora prva u Evropi, ustala protiv fašizma, ispred spomenika palim borcima na Čelobrdu mještani su se večeras okupili u znak palim žrtvama za slobodu.

(VIDEO/FOTO) Tradicionalno na Čelobrdu položeni vijenci povodom 13. jula | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/D.B.

Na vidikovcu na Čelobrdu tradicionalno je položen vijenac borcima poginulim za slobodu u Drugom svjetskom ratu.


Foto: Portal RTV Budva

"Mi svake godine uz pomoć naših sponzora kojima se zahvaljujemo tradicionalno organizujemo polaganje vijenaca.Takođe bih se zahvalio gospodinu Radoslavu Stanišiču koji je došao čak iz Nikšića da ovo obilježi, predsjedniku Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore, SUBNOR-u Budve, mještanima, rođacima, kumovima, prijateljima. Ovo treba da održavamo svake godine i dogodine, ako Bog da, da se vidimo ponovo", kazao je predsjednik MZ Sveti Stefan, Vladislav Mitrović.


Video: Portal RTV Budva

Prisutnima na Čelobrdu obratio se i Radoslav Stanišič, predsjednik Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore čestitajući sjutrašnji praznik 13. jul- Dan ustanka.

"Drugarice i drugovi čast mi je i zadovoljstvo što vas u ime Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore mogu pozdraviti i čestitati vam 13. jul- Dan ustanka crnogorskog naroda. U trenutcima kada je fašistička čizma gazila Evropom i došla do pred Staljingrad i Moskvu našao se jedan gordi narod koji je ustao protiv fašizma a to je bio crnogorski narod i odgovor na Petrovdansku skupštinu kada je Sekula Drljević sa svojim pristalicama proglasio nezavisnu Crnu Goru pod protektoratom Italije komunisti su poveli narod u opštenarodni ustanak, gdje je preko 30 hiljada ljudi učestvovalo u tome ustanku. Borci sa ovih krajeva podjednako su se borili za svaki pedalj Jogoslavije, nijesu razlikovali Lovćen od Avale, niti su razlikovali Podgoricu od Beograda i Zagreba. Gazili su mnoge rijeke i mnoga brda i polja da bi došli do svoga cilja, a njihov je cilj bio sloboda jugoslovenskih naroda. Komunisti su zahvaljujući 29. novembru 1943. godine Crnoj Gori povratili nezavisnost i samostalnost", kazao je Stanišić u svom govoru.


Video: Portal RTV Budva

Spomenik na Čelobrdu podignut je 1971. godine i ostaje kao vječna uspomena na borbu za pravdu i slobodu.


Foto: Portal RTV Budva

J.M.