28-03-2024

(VIDEO/FOTO) U Podgorici otvorena izložba “Bijeli Dol” Slobodana Boba Slovinića

U utorak je u Galeriji MSUCG u Podgorici svečano otvorena izložba Slobodana Boba Slovinića, iz ciklusne cjeline “Bijeli dol”.

(VIDEO/FOTO) U Podgorici otvorena izložba “Bijeli Dol” Slobodana Boba Slovinića | Radio Televizija Budva

Na otvaranju se prisutnima prvo obratila muzejska savjetnica MSUCG Marina Čelebić. Između ostalog je naglasila da se postavka odnosi na radove iz ciklusa „Bijeli Dol“, a svaki od njih je nastao tokom 2023. godine. Ciklus “Bijeli Dol” je samo dio bogatog opusa Slobodana Boba Slovinića. “Ciklusom se nanovo želi ukazati na jednu od najeminentnijih ličnosti crnogorske kulturne scene, čije je likovno djelo u potpunosti ostvarilo i potvrdilo svoju umjetničku vrijednost”, istakla je Čelebić. Više u video zapisu.



Potom se obratio autor izložbe Slobodan Bobo Slovinić, koji je kazao da su prikazani radovi nastali na osnovu njegovih sećanja iz mladosti kako je nekad izgledao Bijeli Dol. Za ciklus “Bijeli Dol” je rekao: “Pregršt mediteranskih emocija razbacao sam na ovim ostvarenjima, koja vam nudim da u njima uživate”. Napomenuo je i to da je to nekad bio Bijeli Dol, a da je sad Crni Dol jer su nekadašnje mediteranske kulture zamijenjene betonom i čelikom.


Video zapis sa otvaranja izložbe “Bijeli Dol”
u Galeriji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore.

Galerija je bila mala da primi sve zainteresovane posjetioce koji su željeli da prisustvuju otvaranju izložbe i uživaju u izloženim radovima. Izložba će biti otvorena za javnost do 16 aprila. 2024. godine.

Slobodan Bobo Slovinić je rođen 1943. godine u Budvi. Diplomirao je na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture. Bio je na studijskim putovanjima u Grčkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Iraku, SSSR-u i Španiji. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 350 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima su: Nagrada oslobođenja Titograda za slikarstvo (1977); Prva nagrada Zimskog salona ‒ Herceg Novi (1980); Nagrada za slikarstvo grada Breseja ‒ Francuska (1983); Nagrada Fonda „Moša Pijade“, na XVIII Likovnom salonu „13. novembar“ ‒ Cetinje (1984); Prva nagrada Likovnog salona „13. novembar“ ‒ Cetinje (1987); Počasna nagrada za slikarstvo, Savez francuskih umjetnika ‒ Pariz (1988); Nagrada za slikarstvo „Le Franc Bourgeois“ ‒ Bresej (1989); Novembarska nagrada za slikarstvo ‒ Budva (1990); Trinaestojulska nagrada (1990); Plaketa „Beli anđeo“ za slikarstvo ‒ Prijepolje (1995). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za grafički dizajn, nacrte spomenika i likovne kreacije.



Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. godine. Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od 1968. godine. Izabran je za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU od 1978. Godine. Postao je član „Maison des Artistes“ 1983. godine u Parizu. Jedan je od osnivača i član Crnogorske panevropske unije.


Izvor: Montenegrina.net