22-03-2024

(VIDEO) Jasna Dokić izabrana za potpredsjednicu Opštine Budva

Današnjom odlukom riješena kriza vlasti u Budvi. Od 26 odbornika za je glasalo 19, dok je sedam bilo protiv, uzdržanih nije bilo.


Foto: Portal RTV Budva



Sjednici je na početku prisusvovalo 31 odbornik od ukupno 33, ali su ubrzo odbornici DPS-a napustili skupštinsku salu ne želeći da učestvuju u današnjem radu lokalnog parlamenta.

Na dnevnom redu nastavka 10. sjednice našli su se važni predlozi za imenovanje ključnih funkcija unutar Skupštine opštine Budva:

1. Predlog Odluke o imenovanju sekretara Skupštine opštine Budva (Berislav Fabris);

2. Predlog Rješenja o davanju saglasnosti na imenovanje potpredsjednika Opštine Budva (Jasna Dokić).

Ovo je peti put od 23. novembra prošle godine, da se zakazuje 10. sjednica lokalnog parlamenta.

Odbornici DPS-a su na počeku zasijedanja napustili skupštinsku salu uz obrazloženje odbornice Ivane Lazović da je današnja skupština neka vrsta političkog sastanka i da su u pripremi tužbe na buduće odluke.

Nikola Jovanović, predsjednik SO Budva kazao je da nije upitan termin održavanja sjednice I da nema pravne problematike.

“Ovo nije prvi put da parlamet održava sjednice koje traju po tri mjeseca, imali smo maratonske sjednice koje su trajale i po šest mjeseci. Sjednica treba da se desi u zakonskom roku od tri mjeseca, ali kada nastupe neke okolnosti, moguće je prolongirati taj rok”, kazao je Jovanović.

Nikola Kralj uzeo je uvodnu riječ, ispred odbora za izbor I imenovanje, dajući obrazloženje predloga Odluke o imenovanju
sekretara SO Budva Berisalava Fabrisa. Fabris je diplomirani pravnik iz Budve i imenovanje je na pet godina.

Odbornici su se već u prvim minutima diskusije udaljili od dnevnog reda i krenuli sa iznošenjem političkih stavova o neslaganju unutar parlamentarne većine.

Nakon dvočasovne političke "paljbe" glasovima 16 odbornika usvojena je Odluka o imenovanju Berislava Fabrisa za sekretara SO Budva.

Nakon glasanja odmah se prešlo na diskusiju o Predlogu Odluke o imenovanju Jasne Dokić za potpredsjednicu Opštine Budva.

Dragana Kažanegra Stanašić, odbornica Demokrata je uvažavajući biografiju predložene kandidatkinje kazala:

“Pitam se čijim se interesima danas ovdje trguje kada je vaš izbor u pitanju. U profesionalnom i ličnom smislu ništa vam ne zamijerem. Spekuliše se da ste bili član DPS-a, da ste bili savjetnica Svetozara Marovića. Gledam vas u oči i pitam vas da mi vi odgovorite".

Bojana Pićan iz NSD-a, partije sa izborne liste vladajuće koalicije je istakla:

"Pohvalila sam njenu predanost i njen rad. Kada bih ostavila ovo lično po strani, dolazimo do ovog predloga. Podržaću predlog predsjednika Opštine. Odbornici privremenog odborničkog kluba koje predstvalja odbornik Nikola Kralj mirno spavaju jer su nam savijesti čiste. Mislimo jedni o drugima."

Ivan Ivanović, URA:

"Sve što je rečeno o vašoj radnoj i ličnoj biografiji stoji o vama gospođo Dokić, red bi bio da jedna dama dođe na čelo Opštine. Zaslužujete da budete potpredsjednica Opštine. Mešutim, zamjerke se odnose na kršenje zakona na početku vašeg političkog mandata prilikom zapošljavanja. Političko zapošljavanje u Vodovodu, prenatrpali ste Vodovod sa ljudima koji tamo nemaju šta da rade, puno ljudi ne plaćaju račune, infrastruktura je u lošem stanju, gubitci su evidentni...Izražavam sumnju da li biste mogli da obavljate ovu funkciju ako niste obavljali funkciju direktirice Vodovoda na valjan način."

Krsto Radović, Demokrate:

"Gospođo Dokić vi ste tu mjera kompromisa, bojazan od prinudne uprave je velika, vjerovatno ćete biti imenovani. Htio bih da vas upozorim o toj nekoj ljubavi i zaklinjanju koju ćete danas dobiti, to je Pirova pobjeda i nije mi jasno zašto se niste povukli. Od svih obećanja ova vlast ništa nije ispunila i sada mi ovdje treba da očekujemo od vas da ćete vi sve to da objedinite i da će to biti harmoničan odnos, mislim da to tako neće biti, a ni dobro za vas. Sta je bila mjera kompromisa, šta ste se izdogovarali vi odbornici, šta vas je to zbližilo vidjećemo vjerovatno u budućem periodu. Ne znam zašto bježite od izbora, dajte da idemo na izbore i skratimo mandat i damo na volju građanima. Zanima me kako ćete donositi odluke o gradskom prevozu, Turističkoj organizaciji. jako mi je bitno ko će da bude u vašem timu koji će raditi sa vama i da nam objasnite neki plan rada".

Petar Odžić, SDP:

"Čestitam gospođi Dokić na izboru, to je najsigurnija stvar, jer bijeg od izbora je prioritet u vladajućoj većini. Uspjeli ste danas gospodine Jovanoviću da dovedete sve one koje su vas izbjegavali u poslednjih godinu dana da dođu i glasaju. Kadrovi koji se sada vrzmaju oko opštine i u ostalim preduzećima su mnogo veći kadrovi DPS-a nego Jasna Dokić koja je bila u kabinetu prije dvadeset godina i nisam čuo da je bila uključena u bilo kakve malverzacije. Što se tiče Sveta Marovića ja ne bih ovdje inputirao Jasni Dokić, već bih se obratio pažnju na mnoge koji su tu bliski. Ne možemo da glasamo za kandidate koji su sa liste DF-a što ne znači da imamo negativno mišljenje o kandidatu. Ako sada kažete da ovo nije zbog izbora nego vam je sada došlo u glavu mislite i vi da su grašani Budve preglupi pa da ne vide o čemu se ovdje radi. Konstantno mijenjalmo teze. To nije ni ljudski ni principijelno da neki godinu dana bježe od Jasne Dokić, ništa lično. A da danas dođete i svi kažete da ste svi za Mila Božovića i njegove predloge, ne razumijem, to je jasno je građanima".

Nikola Jovanović, predsjednik SO Budva je u daljem izlaganju kazao:

"Od 17. novembra prošle godine čekamo, danas nema bježanja od odgovornosti, moraće se čuti moj je za razrješavanje krize a ko nije. Zahvaljujem se Milu Božoviću što je on prihvatio ovaj naš stav i zahtjev koji će nama olakšati svakodnevno funkcionisanje. Sve se svodi na to da li će odbornici sa izbrne liste "Budva na prvom mjestu" podržati predlog ili ne. danas smo svi tu i gledamo se u oči, Jasna Dokić ima našu podršku od prvog do poslednjeg dana kao i Milo Bođović. Da vidimo da li ono sto smo danas čuli da se podržavaju predlozi Božovića da li će se to i videti danas kada se bude glasalo. Zahvaljujem se Jasni Dokić koja je izdržala sve što je bilo u proteklom periodu jer nije bilo lako. Pozivam ostale odbornike da i oni glasaju i na taj način izađemo iz političke krize".

Aleksandar Božović, odbornik NSD sa vladajuće izborne liste:

"Bio sam član izvršnog odbora Vodovoda, sve dileme smo sa tih negativnih izvještaja otkolnili. Puno napora je direktorica Dokić uložila u to i pohvalio bih je na trudu radu i požrtvovanju. Ako nastavite tako za Opštinu da se trudite i radite imate moju podršku."

Mladen Kažanegra, nezavisni odbornik pri Odborničkiom klubu SNP-a

"Podržaćemo ovaj predlog jer se u javnosti provlačilo da se politička kriza lomila oko četiri odbornika. Dao sam davno obećanje koje ću danas ispuniti, ako dođe do toga da ću glasati za ovaj predlog".

Marijana Božović, odbornica NSD sa vladajuće izborne liste:

"Bili smo i za i protiv Jasne Dokić. Svi imamo pravo ovdje da griješimo što je ljudski i mnogo sam zadovoljnija tako nego da kao ovdje pojedini da napuštaju salu. Dana smo ovdje ne da nas neko pecka ili navlači da se i dalje svađamo jer je to tema za kancelariju Ovdje smo sa jasnim predlogom i jednoglasno sad znamo da ćemo podržati predlog za imenovanje Dokić, Ovo je uslov za vršenje vlasti, Vlada je bila jasna sa svojim upozorenjima. Podržaćemo razrješenje ove situacije, ili dogovorom ili izborima. Bilo je i za i protiv a i onih potpisa da se neko drugi kandiduje a danas smo svi saglasni. I toga treba da se držimo a ne ovdje sad razmirice da sprovodimo".

Jasna Dokić, kandidatkinja za potpredsjednicu Opštine Budva obratila se odbornicima prije glasanja:

"Sve vas mogu pogledati u oči i odgovoriti na sva pitanja. Radila sam nekada i taj put je davno razdvojen sa DPS-om. Pričinjeli su mi dosta teških trenutaka zbog njih, ne ponosim se time ali se ponosim kako sam to izdržala. Tu sam pred vama i ne uzmičem se ni korak, predložio me predjsednik Milo Božović i čekam da taj njegov predlog podržite. Možete tražiti vanrednu reviziju i ponovo ispitati poslovanje Vodovoda. Pokušao je DPS da me smijeni na osnovu tog izvještaja ali moj rad je transparentan i prema svim firmama u Budvi ću se tako odnositi".

Odbornik NSD-a unutar vladajuće kolalicije Nikola Kralj u drugom krugu diskusije:

"Glasaćemo svi za ovaj predlog. Želimo Jasni Dokić svu sreću jer će joj trebati s obzirom na koje mjesto dolazi. Očekujem da sa najboljim timom koji izaberete svi zajedno krenemo naprijed da ispunimo ono što smo obećali građanima Budve".

Željko Franeta, odbornik Demokrata:

"Ovo je sve samo ne Skupština, ovo je brod koji tone. Ne znam je li u pitanju neki rijaliti, jer se važne odluke donose u cajtnutu, a ceh će plaćati građani".

Dragana Kažanegra Stanašić se zahvalila Dokić na odgovoru u vezi angažmana u DPS-u.

"Da sam radila nezakonito nikada se ne bih prihvatila ove kadidature", odgovorila je Dokić odborniku URE Ivanu Ivanoviću osvrnuvši se i na pitanje Krsta Radovića, odbornika Demokrata o aferi Mia investments, rekavši da će preduzeti sve zakonske radnje prema nadležnom ministarstvu da se dođe do odgovora.

Nakon skoro četiri sata stiglo se do glasanja. Od ukupno 26 odbornika koji su se izjasnili, 19 je bilo za, a sedam protiv.

Glasovima odbornika sa izborne liste "Milo Božović- Budva na prvom mjestu", odbornika Mladena Kažanegre i odbornika SNP-a odlučeno je da Jasna Dokić bude imenovana za potpredsjednicu Opštine Budva.

Odbornici Demokrata, SDP-a i Ure su bili protiv, uzdržanih nije bilo.

Izjava novoimenovane potpredsjednice Opštine Budva Jasne Dokič novinarima nakon sjednice:




J.M.