04-12-2020

(VIDEO) Jovana Marković ispisala istoriju u Kijevu

Crnogorska reprezentativka Jovana Marković, članica GK Budva, zauzela je 24. poziciju na Evropskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici koje je u periodu od 26. do 30. novembra održano u Kijevu. Ona je nastupila u seniorskom uzrastu, u konkurenciji 111 takmičarki, ostvarivši najbolji, istorijski plasman za našu selekciju na šampionatima Starog kontinenta.


Foto: simoneferraroph

Kako je kazala za portal RTV Budva, učešće na prvenstvu Evrope za nju predstavlja veliku čast.

"Veliku zahvalnost dugujem mom matičnom klubu GK Budva gdje su prepoznali moj talenat i ušli u ozbiljan rad sa mnom. Koristim ovu priliku da se posebno zahvalim mojim trenerima Vesni Radonić, Nini Kolesnikovoj i Kristini Radonjić koje su uložile veliki trud i uspjele da me spreme za ovako veliko takmičenje", izjavila je Markovićeva.


Jovana Marković - vježba sa trakom, Video: Youtube/Beauty in Sport

Ostvaren rezultat za nju predstavlja veliki lični i sportski uspjeh koji je čini srećnom. Plasman bi, dodala je ona, bio bolji da nije imala ozbiljnu sportsku povredu sa kojom je nastupala.

"Osjećam se ushićeno i radosno. Ovo mi je motiv za dalji rad i iskorak ka novim uspjesima i težnjama ka vrhu, uz nesebičnu pomoć mojih trenera kao i mojih klubskih drugarica", rekla je mlada Budvanka.

Značajan iskorak crnogorske gimnastike

Predsjednica Gimnastičkog saveza Crne Gore Vesna Radonić podsjetila je da su reprezentativke Crne Gore do sada bilježile plasman između 47. i 56. mjesta. Najnoviji rezultat u seniorskoj konkurecniji zapravo je, podvlači, najbolji do sada i kao takav predstavlja značajan iskorak.

"Mi smo vrlo zadovoljni i ponosni na sve ovo što smo uspjeli da odradimo u proteklih osam mjeseci. S obzirom na nezgodnu situaciju sa koronavirusom, počeli smo kvalitetnije da se spremamo od maja. Nismo očekivali, iskreno govoreći, ovako dobar rezultat i ovakvo pomjeranje naših gimnastičarki", naglasila je ona.

Na prvenstvu je učestvovala i Lana Damjanović, članica GK Enigma iz Podgorice, koja je u juniorskom uzrastu, u konkurenciji 56 gimnastičarki, zauzela 29. poziciju.

Sljedeći izazov Olimpijada

Sa 24. mjestom Jovana Marković stekla je pravo učešća u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju, što u Gimnastičkom savezu smatraju velikim izazovom.

"Potrebna su joj dva finala na svjetskim kupovima i potvrda 24. mjesta na sljedećem Evropskom prvenstvu koje treba da se održi u junu u Varni", rekla je Radonić.

Kada je eventualni nastup u Tokiju u pitanju, Markovićeva ističe sljedeće:

"Otići na Olimpiske igre je san svakog sportiste, a tako i moj san. Daću sve od sebe da i taj cilj i san ostvarim", rekla je ona.

Vesna Radonić i Jovana Marković zahvalile su se Ministarstvu sporta, Vladi Crne Gore, Crnogorskom olimpijskom komitetu, Opštini Budva i drugim prijateljima gimnastike koji su pomogli da Savez uradi postignuto i pokrije troškove odlaska na Evropsko prvenstvo.


M.S.