10-10-2020

(VIDEO) Kapa: Uprkos koroni u septembru više brakova nego u istom periodu prošle godine

Uprkos epidemiji koronavirusa, na teritoriji naše Opštine u septembru su sklopljena 52 braka što je više u odnosu na isti period prošle godine, kazala je za portal RTV Budva matičarka Žana Kapa.


Žana Kapa

Komantarišući ovaj dakako iznenađujuć podatak naša sagovornica ističe sljedeće:

"Čini mi se da se mladenci boje opet nekog novog talasa ili nekih novih mjera", smatra ona.



Kada je oktobar u pitanju, podaci matične službe pokazuju da je do sada sklopljeno desetak brakova, a do kraja mjeseca najavljeno između 10 i 15.

"Od početka godine sklopljeno 138 brakova. Mi smo poršle godine imali sklopljenih 254 na teritoriji opštine Budva", rekla je Kapa i dodala da su očekivanja da u tekućoj ipak bude manje vjenčanja u poređenju sa 2019. godinom.

Što se tiče supružnika, dodaje ona, njih je bilo više iz zemalja regiona nego iz Crne Gore

"Takođe imamo i inostrane turiste koji posjećuju Budvu, a ujedno obave i taj čin. Budva je jedna od omiljenih destinacija. Imamo parove iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Irske, Danske, Njemačke, Italije, Sjedinjenih Američkih Država. Tako da Budvu slobodno možemo okaraktersati kao wedding destination."

Obzirom na okolnosti, supružnici se uglavnom odlučuju da brak sklope u opštinskim prostorijama, iako to u redovnim okolnostima nije čest slučaj.

"I crnogorski i inostrani državljani obično se odlučuju na sklapanje braka na raznim mjestima, čak i nekonvencionalnim poput šume, zatim na vodi, plažama, i drugim lijepim lokalitetima kojih u našoj opštini svakako ima na pretek", zaključila je Kapa.



Matičarska služba ne može saopštiti tačan podatak o broju razvoda, jer je u pitanju nadležnost Osnovnog suda u Kotoru.

Tokom prethodne godine, kako su kazali iz Monstata, u Crnoj Gori sklopljena su 3523 braka, dok je broj razvedenih 841. Prosječna starost nevjeste je 28, a mladoženje 31,1 godina.


M.S.