25-03-2024

(VIDEO) Ključna sjednica bez kvoruma; Balša Božović: Ko ne izglasa današnji akt, to radi iz ličnih interesa

Ključno zasijedanje lokalnog parlamenta danas nije imalo kvorum


Balša Božović, Foto: Portal RTV Budva

Treći uslov postavljen od strane Ministarstva javne uprave - Odluka o privremenom udaljavanju predsjednika Opštine Budva, Mila Božovića, kako bi se izbjeglo uvođenje prinudne uprave nije usvojena jer je sjednici prisustvovalo samo sedam odbornika koalicije "Budva naš grad, naša kuća, naša porodica - Milo Božović".

U skladu sa poslovnikom SO Budva, sin predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, Balša Božović, došao je na današnje zasijedanje kako bi se obratio prisutnima u ime, kako je kazao, svoje porodice, prenoseći očevu poruku:

"Moj otac je stopostotno sagalasan da se izglasa njegova suspenzija kako bi prevazišli ovu političku krizu u kojoj se nalazim u proteklih par mjeseci. Međutim, kao što vidite, pojedini odbornici naše koalicije nisu prisutni danas. Time bih htio samo da zaključim riječima moga oca: on je rekao da bilo ko, ko ne izglasa današnji akt to radi isključivo iz nekih sitnih, ličnih iteresa, i da bi ako išta osjećaju prema njemu i ovome gradu, prema izbornoj volji građana trebalo da dođu i da izglasaju ovu odluku", kazao je Božović.

Odbornica Marijana Božović kazala je u ime Kluba odbornika "Budva na prvom mjestu - Milo Božović", da su šest mjeseci svjedoci bojkota lokalnog parlamenta.

"Kao što vidimo, ljudi koji su zaslužni za to danas nisu ovdje. Ono što je sreća za sve nas i za građane Budve, jeste da će uzročnici vrlo brzo izaći pred sud građana. Jer nama je jedino važno što smo obećali građanima i ostali pri tome, da čast nije na prodaju, već je Budva na prvom mjestu", poručila je Božović.


Sa današnjeg zasijedanja, Foto: Portal RTV Budva

Predsjednik SO Budva Nikola Jovanović kazao je da odusustvo sa današnje sjednice nije najavio nijedan odbornik.

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg sastanka Kolegijuma predsjednika Skupštine opštine Budva, na kojem su prisustvovali predstavnici svih odborničkih klubova, Jovanović je za danas zakazao dva ključna zasijedanja lokalnog parlamenta.

Međutim, na 12. sjednici, na kojoj se očekivalo donošenje ključne odluke o privremenom udaljenju predsjednika Opštine, predlog nije dobio potrebnu podršku deset odbornika kluba "Za budućnost Budve NSD PZP", pa je iz tog razloga predsjednik SO Budva Nikola Jovanović prekinuo zasijedanje sat vremena prije ponoći.



Očigledno je da su političke struje unutar lokalnog parlamenta duboko podijeljene po ovom pitanju.

Predsjednik Kluba odbornika "Za budućnost Budve - NSD - PZP", Nikola Kralj, istakao je u petak da njihov klub neće podržati privremenu udaljenje predsjednika Opštine Budva, Mila Božovića, izjavljujući da je neprijatno i teško glasati protiv lidera liste za kojeg su svi radili.

Predsjednik Skupštine opštine Budva, Nikola Jovanović izjavo je da da će odbijanje posljednje tačke dnevnog reda dovesti do gubitka smisla svega što je prethodno urađeno tokom poslednjeg zasijedanja.

Osim toga, na dnevnom redu hitne 13. sjednice, koja je zakazana za danas u 14h, nalazi se inicijativa za skraćenje mandata lokalnom parlamentu, koju je podržalo 340 građana, a koja je inicirana od strane opozicione DPS. Međutim, s obzirom na ishod 12. sjednice, sudbina ove inicijative takođe ostaje neizvjesna.

Sa rokom koji ističe večeras u ponoć, tenzije rastu, a iz Vlade Crne Gore stižu jasne poruke da će, ukoliko opštine ne ispune zakonom predviđene obaveze, biti primorane da uvedu prinudnu upravu.


D.B.