06-01-2021

(VIDEO) Lazović: Uskoro hitna sanacija oštećenih djelova obalne infrastrukture

Na listi prioriteta Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD) je interventna sanacija oštećenja obalne infrastrukture koja je nastala uslijed jakog nevremena. Sanacije će biti obavljene na više lokaliteta na području budvanske rivijere.


Foto: Screenshot

Morsko dobro na godišnjem nivou ima operativne otvorene ugovore na određene iznose koji služe za ublažavanje posljedica nevremena tako da su i u 2020. godini na osnovu tekućih ugovora sanirane posljedice nevremena s proljeća, a uskoro će u skladu sa tim odpočeti sanacija ostećenja na budvanskoj rivijeri nastalih uslijed udara talasa i jakog nevremena u posljednjoj sedmici ove godine, naglasila je PR preduzeća Ivana Lazović u razgovoru za dnevno informativnu emisiju "Polis".

"Iz tih sredstava ćemo prioritetno sanirati stazu koja vodi ka plaži Mogren, koja je u novijim godinama oštećena po prvi put na način da je prekinta i da se ne može preko nje preći, a već za 2021. godinu smo planirali iznos od 150.000 eura koji će nam služiti za sanaciju svih tih oštećenja na obali" istakla je Lazović.

Određena sredstva predviđena su za sanaciju lokaliteta koji ppvremeno trpe štetu kao i onih koji su konstatno izloženi jakim udarima talasa, za šta su planirana sredstva za posebne sanacije, za šta kao primjer Lazović navodi plažu "Pizana".

Prema njenim riječima, ta plaža je pored staze na Mogrenu koje Morsko dobro gotovo svake godine popravlja, uvijek jedna od prioritenih popravki, kako plaža tako i sam plato.

"U protekle dvije tri godine smo ga iz više navrata popravljali i konačno u 2021. smo planirali sredstva u iznosu od 35.000 eura da se taj plato u potpunosti armira i izlije, kako bi izgledao kao nov. Negdje cijenimo da će to biti neko trajno rješenje, te da udari talasa neće nanositi štetu u svakom većem nevremenu", navela je Lazović.

Na zakupcima je da održavaju komunalni red na zakupljenim djelovima kupališta

Lazović napominje da u skladu sa ugovorima zakupci imaju obavezu da održavaju komunalni red na zakupljenim djelovima kupališta. Kako je navela, oni o tome vode računa pravoremeno, dok je Morsko dobro tu da ih po potrebi podsjeti apelom.

Ona je dalje navela da na pojedinim djelovima kupališta nema zakupaca, te da je za to kao i za obalni dio infrastrukture na šetalištima nadležno lokalno Komunalno preduzeće

"A sve po ugovoru koji ima sa JPMD, za šta im mi izdvajaju sredstva na godišnjem nivou. To je situacija u svih šest primorskih opština", rekla je Lazović.

Sanacija će, kako je najavila, biti obavljena na više lokaliteta na Slovenskoj obali, Jazu, Brijegu od Budve, Bečićima, Rafailovićima, Kamenovu, Petrovcu i Buljarici.

Opširnije u prilogu Jadranke Nikić:



N.D.