30-06-2020

(VIDEO) Maradona igrao za Totenhem: Došao je na oproštaj Ardilesa i oduševio

Dijego Maradona igrao je jednom za Totenhem, i to u prijateljskoj utakmici protiv milanskog Intera 1986. godine na oproštaju Osija Ardilesa. Ardiles je bio ljubimac navijača Totenhema, čak i dok je Engleska s Argentinom bila u ratu oko Folklandskih ostrva. Da, igrao je godinama za Totenhem i tom se prilikom opraštao od londonskog kluba. Kao gost u timu Totenhema, s Ardillesom, nastupio je i sam Dijego Maradona.


Screenshot: YouTube

Maradona je 1. maja 1986. bio atrakcija na Vajt Hart Lejnu. Nastupio je u ekipi Klivom Alenom, Krisom Vodlom i Glenom Hodlom, legendama londonskog kluba.

Osvaldo Ardiles je stigao u Totenhem zajedno s Rikardom Viljom nakon Svjetskog prvenstva 1978. godine, trasirajući put budućim stranim zvijezdama u engleskoj Prvoj ligi, a istovremeno stvarajući poseban odnos "sparsa" i Argentine, koji od tada ostaje jak. Podsjećamo, Argentina je te godine postala svjetski prvak, a Maradona nije bio među 22 prijavljena igrača. Imao je tek 17 godina i u posljednjem trenutku je otpao sa spiska selektora Sesara Luisa Menotija.

Maradona je igrao za Totenhem samo dva mjeseca prije bravuroznih partija na Mundijalu u Meksiku gdje je Argentinu doveo do naslova svjetskog prvaka. Između ostalog, ostao je upamćen njegov gol rukom protiv Engleza, ali i majstorija kada je predriblao gotovo cijeli sastav Gordog Albiona.

Dvoboj Totenhema pojačanog Maradonom protiv Intera gledalo je tridesetak hiljada gledalaca i ulaznica s te utakmice poslastica je za kolekcionare. Još nešto, Maradona ima malo stopalo, broj šest i po, u Evropi to je broj 40. Jedva su mu našli kopačke, pozajmio mu ih je igrač Kliv Alen.



"Njegov čisti magnetizam podigao je cjelokupnu atmosferu", rekao je prije nekoliko godina čuveni engleski as Glen Hodl, koji je prepustio Dijegu da nosi dres sa brojem 10.

Početak utakmice je kasnio petnaestak minuta jer su navijači uživali u Maradoninom zagrijavanju, koje je prošlo u znaku demonstriranja maestralne tehnike i igranja sa loptom. Dok je to činio stadionom su odjekivale ovacije.

"Sparsi" su pobijedili sa 2-1, a strijelac je bio i Maradona.


Izvor: Sportska.revija.hr