17-10-2023

(VIDEO) Martinović o nastupu na Malti: Festival na državnom nivou, dočekao nas i predsjednik

Članovi rekreativnog ansambla Kulturnog centra „Stara Budva“ nedavno su se vratili sa Malte gdje su učestvovali na trodnevnom Internacionalnom festivalu folklora koji je održan krajem septembra. Utiske sa nastupa za Jutrom iz Budve sumirala je direktorica Snežana Martinović.


Foto: KC Stara Budva

Kako je Martinović istakla, cilj njihove misije jeste da prikažu crnogorsko nasljeđe, kako domaćoj publici tako i publici u inostranstvu.

"Imali smo priliku da se družimo sa učesnicima iz deset zemalja na Malti. Prvi put smo bili tamo i prezentovali smo našu kulturu, ali i vidjeli šta oni nama mogu da pruže. U pitanju je jako aktivan festival, organizovan na državnom nivou. Bili smo dočekani od strane predsjednika Malte, što nam je bila izuzetna čast. Mi u Crnoj Gori još uvijek nismo podigli folklor na takav nivo da vas kada organizujete neki festival dočeka i predsjednik. Tri dana smo nastupali na različitim lokacijama. Prvo u Valeti, zatim smo narednih dana nastupili na jugu i sjeveru Malte - u Zejtunu i Sent Polu", kazala je ona.


Martinović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Direktorica Martinović kazala je da je u toku upis novih članova Kulturnog centra "Stara Budva".

"Septembar mjesec uvijek rezervišemo za najmlađe koji se upisuju kada počinje škola i tih mjesec dana nakon upisa imaju priliku da se naviknu jedni na druge, oslušnu muziku i vide kako to sve izgleda. Naravno da će upis biti u toku tokom cijele godine, ali što kasnije se mlađi članovi upišu teže im je da se uklope sa onima koji su ranije počeli. Što se tiče rekreativnih grupa startovali smo od oktobra mjeseca. Upis je i dalje u toku, ali apelujem da se svi zainteresovani potrude da nam se priključe najkasnije do 15. novembra. Nakon toga biće im teže, ali nikad se ne zna. Možda u njima "čuči" neki talenat, pa to izađe na vidjelo iako se kasnije upišu", navela je ona.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja u Jutrom iz Budve: