15-01-2024

(VIDEO) Mihailović: Pripreme za nova izdanja festivala uveliko u toku, u planu saradnja sa Indonezijom i Kubom

U organizaciji NVO Urbani kult u Petrovcu i Budvi se više od jedne decenije organizuju festivali koji promovišu džez i bluz muziku, ali i doprinose etabliranju područja budvanske rivijere kao destinacije manifestacionog i kulturnog turizma. O narednim izdanjima festivala, ali i međunarodnim saradnjama, za Jutrom iz Budve govorio je organizator Vinko Mihajlović.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

On je istakao da su pripreme za nova festivalska izdanja uveliko u toku.

"Imamo stalni tempo i već pripremamo za ovu godinu, iako programi počinju u avgustu, septembru ili oktobru. Mi već odavno pripremamo ove festivale, tako da već imamo i neka imena za Petrovac Jazz Festival, dolaze nam Španci sa kojima do sada nismo sarađivali. Inače smo sarađivali sa tridesetak zemalja svijeta. Naravno, imaćemo i jednu piano/bass kombinaciju iz Mađarske. Rege festival je isto u pripremi i naravno festival u Temerinu. Mi pravimo priču pod sloganom "Neka svaka naša manifestacija bude vaša destinacija". Povezujemo i gradove, povezujemo festivale, neke druge stvari, tako da, u svakom slučaju, pravimo jednu turisitčku priču i promociju svakog grada. A ono najbitnije, imamo promociju Opštine Budva. Nikako ne mogu ni da zaobiđem Petrovac, jer on odiše svojim ritmom kulture i življenja, a prepoznatljivo je", istakao je Mihajlović.

On smatra da su festivali dobro pozicionirani na svjetskoj mapi.

"Prepoznali su nas, a zato postojimo i u nekim drugim segmentima saradnje sa drugih zemljama. Nedavno smo bili u Indoneziji i tamo potpisali protokol o saradnji i memorandum o razmijevanju. Isto moram da napomenem, prije toga smo ostvarili saradnje i u Vespremu u Mađarskoj. Vesprem je Evropska prijestonica kulture i nadamo se da ćemo i mi u budućnosti zaslužiti tu titulu. Šta je bilo bilo je, dolaze neka druga vremena, neki drugi segmenti i modeli da se opet aktiviramo. Moram da kažem da je na pomolu još jedan festival, i to baš u Indoneziji. A najnoviji poziv koji smo dobili je da napravimo saradnju i sa Havanom u Kubi. To nam je baš interesantno, tako da i taj dio možemo da pokrijemo i da organizujemo manifestacije kojima ćemo da promovišemo našu kulturu. Ideja je da se tamo pokrene neki mediteranski festival, ne samo džeza već i druge muzike", naveo je gost Jutrom iz Budve.

Mihajlović je zahvalio na podršci dugogodišnjim prijateljima festivala Turističkoj organizaciji Budve, Opštini Budva i Hotelskoj grupi "Budvanska rivijera". On je napomenuo da bi dobro došla i podrška drugih institucija.

"Ministarstvo turizma nas je podržalo prošle godine, a nadam se da će se ove uključiti više ministarstava. Mi imamo stvarno dobre projekte i dobre vizije koje ćemo već da realizujemo ove godine."

Osvrnuo se i na manifestacioni turizam na području Budve, istakavši da imaju novi projekat.

"Već smo napravili neke dobre ideje, a pojedine ćemo realizovati i ove godine. U pitnaju su zeleni projekti, ali pričaćemo o tome kada dođe vrijeme. Osim toga, imaćemo i razne kampove koje ćemo organizovati i mnogobrojne stvari koje nisu vezane samo za muziku, nego i za neke druge strukture. A sada smo uradili jedan veliki korak i napravili protokol o saradnji sa Udruženjem izdavaoca privatnog smještaja i gospođom Brankom Džoganović. Sa njima smo napravili jednu priču i napravili smo mnoge neke dobre ideje. Već počinjemo sa realizacijom projekta koji kreće na području čitave Crne Gore. Kada smo udružili privatni smještaj i manifestacijski turizam, onda iz toga može da proistekne samo dobar proizvod", kazao je Mihajlović.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja u Jutrom iz Budve:



M.S.