17-12-2021

(VIDEO) Mikijelj za portal RTV Budva: Sledeće godine nema umanjenja zakupnina u zoni Morskog dobra, za investicione projekte u Budvi izdvojeno 2,5 miliona eura

Za investicione projekte u Budvi Morsko dobro će u narednoj godini izdvojiti oko 2,5 miliona eura, od čega će najviše biti uloženo u radove na Jazu, kako bi se spriječile poplave na tom području.


Foto: portal RTV Budva

"Najznačajniji projekti koje ćemo realizovati u narednoj godini u zoni Morskog dobra na teritoriji opštine Budva su rekonstrukcija šetališta u pozadini plaže Pržno u vrijednosti oko 300 hiljada eura, druga faza šetališta u pozadini plaže Jaz u vrijednosti od 200 hiljada eura. U planu je postavljanje napera na plaži Jaz u vrijednosti od 900 hiljada eura kojim će se riješiti problem poplava na tom području. Značajna sredstva će biti uložena u pripremi tehničke dokumentacije za projekat budvanskog śetališta na koji se dugo čekalo, zatim na projekat staze od Jaza do plaže Mogren, najavio je u intervjuu za naš portal Mladen Mikijelj, direktor JP Morsko dobro.

Smanjenjem cijene zakupa za 50 odsto u ovoj godini podstaknut je oporavak turističke privrede, što je u značajnoj mjeri doprinjelo uspješnoj turističkoj sezoni na koju smo ponosni, kazao je Mikijelj.

Planirani budžet JP Morsko dobro u narednoj godini iznosi oko 8,2 miliona eura

“Iduće godine nećemo umanjivati cijenu zakupa samim tim, će nam budžet biti značajno veći i plan je da ta sredstva uložimo u realizaciju kapitalnih projekata. Uspjeli smo kroz smanjenje tekuće potrošnje da akumuliramo određena sredstva koja ćemo prenijeti i u skaladu sa planiranim prihodima za 2022. godinu stvorili smo veoma kvalitetan plan investicionih aktivnosti duž cijele crnogorske obale. Svakako da je prioritet opština Budva u koju ćemo sledeće godine, kroz realizaciju kapitalnih projekta uložiti oko 2,5 miliona eura”, istakao je Mikijelj.

Problem sa poplavama na Jazu biće riješen postavljanjem napera, što je i najskuplja investicija u iznosu 900 hiljada eura

Rekonstrukcija šetališta u Pržnu i Jazu uskoro će biti započeta, a pored realizacije najavljenih projekata budžetom je predviđeno finansiranje tehničke dokumentacije za projekte budvanskog šetališta, ali i staze koja će povezati plaže Jaz i Mogren, čime se planira spajanje cijele Budvanske rivijere, najavio je Mikijelj.


Video : portal RTV Budva

Država i Morsko dobro izdvojili jednake iznose za ulaganja u narednoj godini

“Kada uzmemo u obzir podatak da će iz budžeta Morskog dobra, koji je značajno manji od državnog budžeta, biti uloženo 2,5 miliona u opštinu Budva, a da je država Crna Gora za ovu opštinu izdvojila oko 2,5 miliona eura dovoljno govori kakav je odnos našeg preduzeća prema ovom gradu u odnosu na neke druge državne institucije”, zaključio je Mikijelj.

Na naše pitanje kako će politička situacija na lokalnom i državnom nivou uticati na planirane aktivnosti Mikijelj je kazao da bi ona ugrozila realizaciju određenih projekata.

“U toku sezone nije moguće izvodti radove,a ukoliko se bude kasnilo sa usvajanjem planova svakako će to ugroziti realizaciju određenih projekata. Kada smo preuzeli rukovođenje preduzećem nismo imali usvojen program korišćenja sredstava, niti usvojen program investicionih aktivnosti što je u velikoj mjeri uticalo na realizaciju tih projekata tokom ove godine. Ja se iskreno nadam da takav slučaj neće biti za narednu godinu, a ukoliko se to desi, svakako će biti ugroženi svi oni projekti koje sam najavio i za koje vjerujem da će se realizovati”, zaključio je Mikijelj.

J.M.