21-03-2022

(VIDEO) Mitropolit Joanikije u Budvi: Podvig posta u svjetlu vaskrsenja

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je u ogranizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine budvanske, održao 20. marta 2022. u Akademiji znanja u Budvi, predavanje na temu: ”Podvig posta u svjetlu vaskrsenja”.



Gosta predavača i sve prisutna, pozdravio je đakon Pavle Lješković, podsjetivši da je kalendarski počelo proljeće i takođe se osvrnuvši na apologetski termin ”proljeće duša”, koji se odnosi na post.

Njegovo visokopreosveštenstvo je u uvodu obrazložio sam naziv Veliki post i Sveta četrdesetnica, a zatim govorio o katihumenatu, o pripremi za Sveto krštenje u toku Časnog posta. Govorio je o značaju tjelesnog posta, kao važnom askpektu, ali ipak prvoj stepenici posta, a teško je naučiti duhovni post.



”Tjelesni post kada postimo jednu, dvije i tri godine, lako se savlada i navikne se, ali godinama postimo i teško nam je da naučimo šta je duhovni post”, naglasio je i dodao da i kada nešto malo znamo, uvijek uviđamo koliko još možemo naučiti.



”Duhovni post se krši ako robujemo zlopamćenju, ako se nismo oslobodili od zlih riječi, misli, zlih navika, zlih sklonosti, ako nijesmo naučili da se mirimo sa bližnjima, da tažimo oproštaj i da ga damo ako neko to od nas traži”, rekao je Vladika Joanikije i dodao da bađ zato ovaj post i započinjemo činom praštanja, nakon večernjeg bogosluženja na poklade.

Objasnio je da tek posle 40 dana ulazimo u srž ovog velikog podviga, kad se osjećamo da nismo više sami, kada dođe Velika nedelja, mi oprisutnjujemo tu stvarnost velikih djela Božijih.

Mitropolit Joanikije je govorio i o Svetom Grigoriju Palami, kome je posvećena ova nedelja Časnog posta.