06-10-2020

(VIDEO) Od 148 eura mjesečno živi 300 penzionera u Budvi

Udruženje penzionera Budve broji blizu 3500 članova, među kojima njih 300 prima minimalnu penziju u iznosu do 148 eura, kazao je za portal RTV Budva predsjednik Udruženja Niko Zec, ističući da svakome od njih gledaju da izađu u susret i pomognu koliko su u mogućnosti.



"Možemo samo zamisliti način života koji vode penzioneri sa minimalnim primanjima, posebno ako uzmemo u obzir da su mnogima penzije opterećene kreditima, da ima i podstanara kao i onih koji izdržavaju pojedine članove svog domaćinstva. Kao NVO socijalno-humanitarnog karaktera svake godine pomažemo najugroženije penzionere, naravno u zavisnosti od visine sredstava koje imamo", kazao je Zec.

Od početka ove godine, kako je naveo, oko 600 penzionera je obuhvaćeno tom pomoći, a podršku je uputila i Vlada, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, preko fonda PIO, kao i lokalne samouprave.



U periodu karantina Udruženje penzionera je tokom mjeseca marta i aprila bilo zatvoreno, a kako je istakao Zec, shodno potrebama, članovi su u udruženje dolazili po pozivu, poštujući propisane mjere NKT-a, kako bi se pomoglo svima onima kojima je to bilo potrebno.

O smanjivanju penzija Zec je kazao da za sada nema nikakvih najava, ali se negdje podrazumjeva da se minimalne penzije neće smanjivati već očekuje njihovo povećanje, dok za penzionere čija su primanja veća pretpostavlja da će iste biti smanjene za određene iznose.

O penzionerima koji nemaju rijšeno stambeno pitanje Zec je naveo da očekuju pomoć Opštine Budva sa kojom su inače imali i dogovor, ali do realizacije nije došlo zbog epidemije virusa Covid-19.



On je naveo da su potpisani projekti sa lokalnom samoupravom, a u vezi sa besplatnim prevozom na području budvanske Opštine kao i program Super Senior kartice koje omogućavaju popuste u određenim trgovinskim objektima, kao i apotekama te pojedininim servisima, naišli na odobravanje udruženja penzionera, i istakao da je veoma zadovoljan saradnjom lokalne samouprave.

On je podsjetio da je u toku prvi program nabavke jagnjadi za penzionere.

"Juče smo počeli sa isporukama koja broji oko 110 jagnjadi, tako da se sa upisom nastavlja i dalje, dok će ponuda za drugi dio zimnice biti dostupna polovinom oktobra", poručio je Zec.




Prostorije Udruženja penzionera Budva
Foto: Portal RTV Budva


N.D.