08-06-2023

(VIDEO) Održana prezentacija projekta Budva 2028: Put ka vrhu; Jovanović: Crna Gora može da postigne istorijski uspjeh

Finalna prezentacija unaprijeđenog umjetničko-programskog koncepta sa razvijenim vizuelnim identitetom projekta "Budva 2028 - Evropska prijestonica kulture, grad kandidat", održana je na gradskoj Citadeli u Budvi. Događaj je otvorio predsjednik SO Budva Nikola Jovanović i istakao da Crna Gora na takmičenjem EPK može da postigne istorijski uspjeh.


Foto: Portal RTV Budva

Jovanović je kazao da Budva sa gradovima Boke - Kotorom, Herceg Novim i Tivtom treba da nastavi svoj puni razvitak

"Iako se i sam projekat Evropske prijestonice kulture značajno mijenjao i od njenog nastanka, on je ostao dosljedan suštini. Najznačajniji legat ovog projekata je stavljanje kulture u sam centar društvenog razvoja. Budva sa gradovijma Boke, Kotorom, Herceg Novim i Tivtom, želi da sa istim načelima nastave da se razvijaju. Da kulturu shvatimo ne samo kao pojedinačan događaj, već da je doživimo u njenom punom kapacitetu u kome je kultura način života, onda imamo priliku da osjetimo boljitak, ne samo u ekonomskom, već i u cjelovitom razvoju našeg društva", rekao je Jovanović.



On je podsjetio da smo priliku za to dobili 2021. godine kada je takmičenje za Evropsku prijestonicu kulture postalo moguće i za zemlje izvan EU.

"Poslije Novog Sada, našeg grada pobratima i Norveškog grada Bodoa, koji je u finalu za jedan glas pobijedio drugi naš grad, pobratijm, Banja Luku, Budva ima priliku da ove godine osvoji tu prestižnu titulu za 2028. godinu. Grad Novi Sad je dokazao šta i koliko može da donese titula EPK jednom gradu i regiji. Zahvaljujući toj međunardnoj saradnji u kome se kroz naše ljudske resurse i znanja i iskustva sa druge strane, uspjeli smo da Budva i Boka postanu ponosni finalisti gradovi kandidata za EPK 2028. godine. Pred nama je preostalo još nekoliko ključnih stvari pred samo predstavljanje u Briselu 19. septembra. Ozbiljnog takmaca imamo u nama prijateljskom gradu, Skoplju. Ipak, ako se svi ujedinimo u različitostima što je i maksima EU, imamo šansu da postignemo istorijski uspjeh za sve nas, ne samo za građane Budve i Boke, već i cijele Crne Gore", poručio je Jovanović.

O ovoj temi govorili su i doc. dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva sa direktorom fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanjom Milenković, i umjetničkom direktorkom Monikom Ponjavić.

Zenović je istakao da ga posebno raduje što je predstavljanje na Citadeli, na mjestu koje nosi simoliku.

"To mjesto je kako istorijski izvori kažu Grčkog akropolisa, a akropolisi su bile najviše tačke sa kojeg je bilo moguće vidjeti ostatak grada. Takvo mjesto u ovom našem prostoru je upravo Citadela. Taj jedan od vrhova i sloga ima u sebi - "Put ka vrhu". Posebno mi je zadovoljstvo što o tome razgovaramo sa našim uvaženim gostima ali i domaćinima. Ljudi koji su koncipirali i uradili finalni programski i umjetnički koncepr ovog projekta EPK Budva Boka 2028. Puno toga rečeno je o samom projektu, o važnosti i Evropskoj ideji", kazao je on.



Milenković je za naš portal rekao da koncept EPK nisu veći gradovi, već upravo oni manji koji kulturu stavljaju u središte ukupnog razvoja.

"Na ovom predstavljanju unaprijeđenog umjetničkog koncepta koji je izrastao iz prve knjige sa kojom je ušao u finale, glasi "Ne postoji grad onaj koji već jeste", nisu to metropole poput Berlina, Rima i Beča nego je koncept EPK, manji gradovi koji kulturu stavljaju u središte ukupnog razvoja i zahvaljujući tome uspijevaju da sa novim inovativnim projektima ispričaju svoju autentičnu priču. Cilj Budve je da pored onoga što zaista već ima, u novom narativu predstavi bogato kulturno nasljeđe. I otuda je ta takmičarska knjiga", istakao je između ostalog Milenković.



Ponjavić: Najteži dio puta tek predstoji

"Mjeseci su bili izazovni jer najteži dio puta nam tek predstoji, zato što nas čeka panela, predaja aplikacije i odbrana u Briselu, što je vrlp zahtjevno. Što se tiče Budve i njene pozicije, Budva je odlična", istakla je ona.



Kako je naglasila, ne postoji grad koji već jeste EPK nego onaj koji želi to da bude.

"Jer je ovo jedan razvojni projekat u narednih pet godina, tako da imamo dovoljno vremena da se razvijamo. Kada uzmemo u obzir izvještaj tog panela Evropske komisije i eksperata koji osjenjuju projekte, tako da ima Budva jako dobre ocjene. Ali vrlo je neizvjesan projekat jer imamo Skoplje kao protivkandidata koji je glavni grad i koji ima 35 kulturnih ustanova. Biće do kraja neizvjesna borba ali se nadam da će biti dobro na kraju", zaključila je Monika Ponjavić.


D.Č.