18-07-2020

VIDEO: Postavljen dezinfekcioni tunel na ulazu u budvanski Dom zdravlja

Protekle nedjelje je na glavnom ulazu u Dom zdravlja u Budvi postavljen dezinfekcioni tunel, koji je u okviru kontigenta donirala Fondacija Hemiias, čiji je osnivač biznismen i humanista Hajriz Brčvak


Dezinfekcioni tunel će biti u funkciji početkom iduće nedjelje, kazala je za portal RTV Budva specijalista dermatologije i PR Doma zdravlja u Budvi, dr Marija Mališić Korać.


"Svako ko dođe u Dom zdravlja moraće da prođe kroz tunel, nakon čega ih čeka Info-pult gdje se mjeri temperatura, vrši dezinfekcija i kontroliše da li svi zaposleni i pacijenti nose maske", kazala je dr Mališić Korać.



Pomenuta fondacija doniraće bolnicama i domovima zdravlja u Crnoj Gori ukupno 14 dezinfekcionih tunela, tako da će osim Budve i Tivta, dezinfekcione tunele dobiti i Bijelo Polje (Opšta bolnica i Dom zdravlja), Rožaje, Petnjica, Gusinje, Berane, Pljevlja, Plav, Podgorica, Bar, Cetinje i Nikšić.


Takođe, Mališić Korać je podsjetila da Covid ambulanta aktivno radi od 22. juna u dvije smjene, od 07 do 21 čas.



"Svi pacijenti koji imaju neke respiratorne tegobe i sumnjaju na Covid infekciju ne dolaze u Dom zdravlja već se javljaju u Covid ambulantu", istakla je ona i dodala da se testiranja vrše svakoga dana u 8.30h.




"Trenutan broj zaraženih u Budvi iznosi 64(stanje za 17. jul) i svi su pacijenti pod kontrolom. Njih šestoro je upućeno u OB Bar na hospitalizaciju dok je ostatak na kućnom liječenju. Njihovo stanje se svakodnevno prati", naglasila je ona.

Kako je navela, rad Opšte prakse je neizmijenjen osim što od sljedeće nedjelje 13 konsultanata koji su dolazili u Dom zdravlja Budva više neće dolaziti, te konsultantske ambulante budvanskog Doma zdravlja neće raditi a bolnice više neće primati redovne specijalističke kontrole već samo hitne slučajeve.

"Pojedine bolnice traže PCR test, znači sve kao što je i bilo prije dva mjeseca sada je ponovo na snazi, samo je neizmijenjen rad opšte prakse", rekla ona i uputila apel svim građanima da bez prijeke potrebe ne dolaze u Dom zdravlja, te navela da se telefonskim putem može završiti većina potrebnih stvari, kao i putem portala E-zdravlje E-zdravlje, kliknite ovdje.