22-02-2024

(VIDEO) Predstavnici JP Morsko dobro i TO Budva na Sajmu turizma u Beogradu

U toku je prvi dan 45. međunarodnog sajma turizma u Beogradu, a predstavnici JP Morsko dobro i TO Budva ističu predanost očuvanju crnogorske obale i promovisanju turističkih atrakcija primorja.



Predstavnica Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Bojana Tešević, je naglasila posvećenost ovog preduzeća korišćenju najvažnijih resursa crnogorske obale, ističući da se svakodnevno radi na njenoj valorizaciji, kao i na promovisanju održivog turizma, čuvajući istovremeno njegovu autentičnost i raznovrsnost.

„Javna kupališta koja nude veliki izbor i na kojima možete uživati tokom cijelog dana na moru će biti najbrojnija ove godine. Za ljubitelje aktivnijeg odmora, tu su sportsko-rekreativna kupališta, a u posljednje vrijeme su sve popularnija kajterska kupališta. Tu su svakako i avanturističke destinacije, a posebno izdvajamo i kupališta sa ljekovitim faktorima koja pružaju dobrobit za zdravlje i relaksaciju. Ono što posebno želim da istaknem je to da se naša kupališta odlikuju visokim standardima, što definitivno pokazuje i međunarodno priznanje „Plava zastavica”, ekskluzivno ekološko obilježje koje se svake godine dodjeljuje plažama i marinama koje zadovolje 32 kriterijuma, od kojih su 28 obavezna, a odnose se na četiri oblasti - kvalitet morske vode, usluge i sigurnosti na plažama, obrazovanje i informisanje o ekološkim vrijednostima, kao i visoki standardi zaštite životne sredine. Čast nam je što smo dio tog programa i što se svake godine povećava broj plaža kojima je dodijeljeno ovo priznanje, što govori da se Crna Gora kvalitetom svoje ponude kotira na mapi globalnih turističkih destinacija”, kazala je Tešević.



Predstavnica TO Budva Marija Franeta je predstavila program planiran za sva tri dana sajma.

„Za prvi dan sajma smo pripremili aktivni turizam, i tu će biti prezentacija i slatkih delicija i slanih specijaliteta. Drugi dan sajma predviđen je za manifestacije, ono po čemu je svakako Budva prepoznatljiva i što je izdvaja u odnosu na ostale gradove. Tako da sjutra imamo prezentaciju Međunarodnog budvanskog karnevala, zajedno sa NVO Feštađuni i bubnjarskom grupom Mistik i podmlatka bubnjarske grupe Đuričic Dragoljuba, koji će ove godine trajati od 27. aprila do 2. maja. Zatim, u planu je i prezentacija Jadranskog festivala igre, koji traje nešto više od 20 dana, kao i prezentacija ceremonije otvaranja sezone koja će ove godine biti održana 31. maja i 1. juna. Treći dan sajma smo ostavili za najmlađe, tako da imamo i manifestaciju namijenjenu upravo njima pod nazivom „Budi u Budvi”. U planu je i program za djecu koji uključuje animatore, face painting i razne druge igre”, navela je Franeta.