27-07-2022

(VIDEO) Radović i Marković: Ovo je Odbor povjerenika Mandića i Abazovića, podnijeli smo krivičnu prijavu

Predsjednik i potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata Budva Krsto Radović i Marko Marković danas su ispred zgrade lokalne uprave održali press konferenciju povodom sedme sjednice Odbora povjerenika i aktuelnih političkih dešavanja u našem gradu.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Lider budvanskih Demokrata Krsto Radović kazao je da dvije godine nakon dešavanja u Budvi imaju situaciju da su im koalicioni partneri iz Demokratskog fronta i URE zabranili prisustvo na sjednici Odbora povjerenika.

"Mi smo htjeli samo da ih upozorimo da će izglasavanjem Izvještaja predsjednika Opštine i odluka koje su na dnevnom redu prikrivati krivično djelo zloupotrebe službenog položaja na osnovu člana 59. Mi smo podnijeli krivičnu prijavu protiv Odbora povjerenika, iz razloga što su ovim danas učestvovali u prikrivanju krivičnog djela. Prosto je nevjerovatno da nam je zabranjen ulaz, da su mijenjali Poslovnik kako bi se mi onemogućili da prisustvujemo sjednici, prodiskutujemo i da građani imaju priliku da vide šta imamo da kažemo. Prostoje je nevjerovatan gospodin Jušković, ja znam da je on ljut što nije u Podgorici dobio funkciju vezanu za civilno vazduhoplovstvo, pa nije, i onda krivi Demokrate i sad se sveti ovdje. Vrlo je interesantno da ga pitate gdje je juče bio i da li je prilikom tog putovanja dobio torbičicu ili kovertu da danas sprovodio ovo što sprovodi", poručio je Radović.



On je ocijenio da je u Budvi jasna koalicija između DF-a i URE, a prokomentarisao je i predlog da Milo Božović iz DF-a bude imenovan za predsjednika Opštine Budva.

"I dalje sam začuđen i iznenađen što je Božović pristao da na ovakav način bude instaliran na fuknciju. Za razliku od njega i Nikola Divanović je barem u onom momentu imao 17 odbornika. Ja nisam vidio dokument da je on prihvatio kandidaturu u materijalu, vidjećemo do kraja šta će biti od toga. Želio sam da budem prisutan i da vidim da li će Božović pristati da bude potpredsjednik Opštine na ovakav način. Ja ne bih ništa rekao ili dodao, to su najbolje rekle kolege iz Fronta 2020. godine kada su jednim performansom najbolje pokazali šta misle o takvim imenovanjima kada je Divanović bio u pitanju", zaključio je Radović.

Potpredsjednik OO Demokrata Budva Marko Marković je istakao da su on i Radović podnijeli inicijativu kojom su tražili da im bude omogućeno prisustvo današnjoj sjednici Odbora povjerenika. Kazao je da je poslovnikom Odbora precizirano da zainteresovane strane mogu prisustvovati zasijedanjima, ali da im je predsjednik Odbora Nebojša Jušković da su oni tim stavom u članu mislili da, kako je rekao, ne dozvole prisustvo nikom.

"Građani Budve treba da znaju da ovaj Odbor povjerenika nije Odbor povjerenika građana Budve već Andrije Mandića i Dritana Abazovića. Oni su okupljeni da sprovode političke zamisli prethodno navedene dvojice. Ja i Krsto Radović došli smo sa inicijativom da se raspravlja o određenim tačkama koje su bile sporne u mandatu predsjednika Marka Carevića jer je on uzeo sebi za pravo da odlučuje o stvarima koje su iz nadležnosti Skupštine opštine Budva. Član 59. na koji se pozvao triput više nego svi ostali predsjednici opština u Crnoj Gori je koristio za odluke za koje nema potrebnu većinu u Skupštini opštine", rekao je on.



Budvanskim Demokratama to je, kako je dodao, bio povod za izlazak iz vlasti, jer ne žele da učestvuju kršenju zakona Crne Gore.

"Povodom očiglednog kršenja i zloupotrebe člana 59. podnijete su od strane Vlade i nadležnog ministarstva prijave protiv gospodina Carevića. Smatrali smo da naša država ima kapaciteta da se izbori sa bahatim ponašanjem i zloupotrebom položaja. Doživjeli smo upravo suprotno. Danas je Vlada, odnosno Andrija Mandić i Dritan Abazović, postavila ljude koji treba da sprovedu odluke za koje građani Budve nisu glasali, jer da su to mogli da sprovedu, ono bi to sproveli u Skupštini koja je zaista bila formirana od predstavnika građana Budve", poručio je Marković i ocijenio da se u Budvi sprovodi bezvlašće, bez transparentnosti u radu i bez prenosa sjednica Odbora povjerenika.



M.S.