16-12-2022

(VIDEO) Rampom i katancem škola štiti svoju imovinu, iz opštine negoduju, građani se čude

Postavljanjem rampe na platou u blizini OŠ Stefan Mitrov Ljubiša, koji je uređen i asfaltiran novcem iz budžeta Opštine Budva, stigle su i prve reakcije rukovodstva lokalne samouprave kao i građana koji su negodovali jer više nemaju mogućnost da se parkiraju u reonu škole. Druga primjedba odnosi se takođe na odlukeu pomenute obrazovne ustanove da zaključa renovirani sportski teren i učini ga nedostupnim za korišćenje u popodnevnim satima.

(VIDEO) Rampom i katancem škola štiti svoju imovinu, iz opštine negoduju, građani se čude | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/J.M.

Sekretar Sekeretarijata za investicije Joko Popović je javno negodovao na ovakve poteze rukovodstva škole i najavio slanje dopisa u kojem bi se eventualno postigao drugačiji dogovor, dok sa druge strane direktor OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” Novak Ljubanović ističe da se školska unutrašnja i spoljašnja imovina, čak i ako bi postojala dobra volja, ne mogu koristiti bez saglasnosti Vlade Crne Gore, tačnije Ministarstva finansija.

Na nedavno održanoj Javnoj raspravi o budžetu i investicijama opštine Budva za 2023. godinu sekretar Joko Popović izrazio je nezadovoljstvo zbog zaključavanja sportskog terena i postavljanja rampe na platou u blizini Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša”. Popović smatra da nije u redu da Opština Budva ulaže u školsku imovinu, a da ona nije dostupna građanima i djeci.

“Lokalna samouprava nije obavezna da ulaže u obrazovne institucije i institucije zdravstvenog sistema, ta se sredstva izdvajaju iz republičkog budžeta i nadležna ministarstva treba da vode računa o adaptaciji, sanaciji i rekonstrukciji postojećih i škola i domova zdravlja i bolnica. Mi smo kao odgovorna lokalna samouprava izlazili na zahtjev rukovodstva osnovnih škola “Stefan M. Ljubiša”, Srednje mješovite škole “Danilo Kiš”, JPU “Ljubica V. Jovanović Maše i Osnovne škole “Mirko Srzentić” u Petrovcu . Na sve te zahtjeve smo izašli i odgovorili baš upravo iz razloga jer te škole pohađaju naša djeca. Nismo mogli da ostanemo ravnodušni nego smo izlazili u susret i sve ono što su oni tražili mi smo stavljali u budžet plana investicionih aktivnostii sprovodili to u djelo.

Znate da smo uradili adaptaciju ovog sportskog igrališta iza osnovne škole “Stefan Mitropv Ljubiša”, a rukovodstvo osnovne škole je zaključalo taj teren i ne dozvoljava korišćenje, zašto smo onda mi ulagali sredstva ako ne mogu građani da sa ove mjesne zajednice iskoriste igralište, da skolonimo djecu sa ulica . Zbog toga je i napravljeno to igralište da se koristi, ne da se zaključava i da se samo posmatra”, kazao je Popović u izjavi za naš portal.


Foto: Portal RTV Budva/J.M.

Opština negoduje i zbog nedavno postavljene rampe na platou koji je asfaltiran novcem iz budžeta Opštine Budva.

“Druga stvar koju bih pomenuo Budva je u prethodnoj godini uložila značajna sredstva u adaptaciju prostora iza osnovne škole koji je bio u katastrofalnom stanju , tu je bilo blato i sredili smo i trotoarske površine, zadržali postojeće masline i uredili jedan dio parking prostora. Mene su zvali građani u prethodnom periodu da su postavljene dvije rampe, pa ćemo pisati dopis osnovnoj školi Stefan Mitrov Ljubiša Pošto je vlasništvo nad zemljištem Ministarstva prosvjete vjerovatno je rukovodstvo OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” donijelo odluku o postavljanju rampi, ali treba da se vidi i da se nađe neki način, jer ako je Opština Budva uložila neka sredstva valjda i ona ima neka prava. Možda je rješenje da damo to Parking servisu na upravljanje, da vidimo neki modul. Moramo voditi računa i ubuduće, imamo projekat u Srednjoj školi koji mnogo znači za Budvu. Adaptacija školskog amfiteatra , mi ga potpuno adaptiramo, imaće 240 sjedećih mjesta , pravimo svlačionice za glumce i jedan prostor gdje bi mogao naš Grad teatar i u ljetnjem i u zimskom periodu da održava određeni broj predstsva, ali ćemo morati od rukovodstva SMŠ “Danilo Kiš” dobiti pisanu saglasnost da ćemo moći to da koristimo bez nakanade da ne bi došli sjutra u ovakav neki sličan problem”, zaključio je Popović.


Video: Portal RTV Budva/J.M.


Povodom navedenih primjedbi zatražili smo odgovor iz uprave OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”, pa nam je situaciju pojasnio direktor Novak Ljubanović.

“Škola je zahvalna na materijalnoj i svakoj drugoj pomoći koju joj pruža Opština Budva. Riječ je o održavanju objekta škole i uređenja i adaptaciju istog, kako unutrašnjeg dijela, tako i spoljašnjeg, sa dvorištem.

Navodimo samo neka ulaganja Opštine Budva : zamjena drvne eloksiranom bravarijom, izgradnja ograde oko škole, adaptaciju đačkih toaleta, itd. Među novijim ulaganjima su uređenje fasade škole i unutrašnjih zidova, školskog parkinga, rampu za djecu sa invaliditetom.

Osim Opštine Budva, školu pomažu i građani, i preduzeća i institucije sa sjedištem u Budvi. "Adriatic propertis" je finansirao uređenje školskog sportskog terena, a završetak radova je omogućila Opština Budva. U pripremi su i dalja ulaganja, tiče se dječijih svlačionica (terderi su u toku, investicije iz 2022).

Radi se o odgovornom odnosu prema zajednici, jer najveću korist od navedenih investicija imaju naši učenici, a samim tim i roditelji, odnosno građani Budve. Ipak to sve ne znači da treba da dozvolimo korišćenje kako unutrašnjeg, tako i spoljnjeg dijela škole građanima van radnog vremena. A kada bi i htjeli, mi ne bismo mogli da ulazimo u bilo kakav ugovoreni pravni odnos, bez saglasnosti Vlade Crne Gore, tačnije Ministarstva finansija. Na to nas strogo obavezuje "Zakon o državnoj imovini", i "Uredba o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini". Mi kao Javna ustanova upravljamo školskom imovinom, sa svrhom i namjenom korišćenja za obrazovanje i vaspitanje. Objekat i dvorište su vlasništvo Vlade Crne Gore”, zaključio je Ljubanović.

Da li će se uskoro pronaći neko kompromisno rješenje, u okvirima zakona, a koje bi zadovoljilo potrebe građana i očekivanja lokalne samouprave pokazaće vrijeme koje je pred nama.

J.M.