01-04-2024

(VIDEO) Savjet RT Budva usvojio Pravilnik o medijskom predstavljanju tokom izborne kampanje za lokalne izbore

Na današnjoj sjednici Savjeta Radio Televizije Budva usvojen je Pravilnik o medijskom predstavljanju u toku izborne kampanje za lokalne izbore koji će se održati 26. maja ove godine.


Foto: Portal RTV Budva

"Održali smo 104. sjednicu Savjeta RTV Budva uz prisustvo direktorice i uredničkih timova radija, televizije i portala. Na ovoj sjednici Savjet je usvojio pravilnik o medijskom predstavljanju kampanje za lokalne izbore koji će se održati 26. maja 2024. godine. Pravilnik obuhvata 1. Opšte odredbe, 2. Programske principe - nezavisnost, ravnopravnost, uravnoteženost i nepristrasnost, 3. Posebna pravila, 4. Oblike predstavljanja - besplatne oblike predstavljanja i plaćene oblike predstavljanja. Kada govorimo o besplatnim oblicima predstavljanja oni obuhvataju saopšenja za javnost, izvještaje sa konferencije za medije, najave promotivnih skupova, izvještaje sa promotivnih skupova, reportaže sa centralnog promotivnog skupa, gostovanja u programima RTV Budva , propagandni video i meterijali - spotovi. Na web sajtu RTV Budva biće otvorena posebna rubrika pod nazivom "Lokalni izbori 2024. godine". Plaćeno medijsko predstavljanje učesnika izborne kampanje RTV Budva ostvarivaće se najavom promotivnog skupa, izvještaj sa promotivnog skupa, reportažom, intervjuom, gostovanjem u studiju i emitovanjem spota. Redosled emitovanja u blokovima političkog oglašavanja određivaće se na osnovu termina dostave materijala. Redosled predstavljanja u okviru informativnog političkog programa određivaće se žrijebom odnosno redosledom na potvrđenoj izbornoj listi", istakla je za naš portal dr Nada Purić predsjednica Savjeta RTV Budva.



RTV Budva je otvorila namjensku mail adresu izbori2024@rtvbudva.me preko koje politički subjekti mogu komunicirati sa lokalnim emiterom.

"Komunikacija je isključivo pisanim putem. Emiter RTV Budva će za vrijeme izborne kampanje prilagoditi programsku šemu ovim pravilima. O novoj programskoj šemi RTV Budva će obavijestiti Agenciju za elektronske medije u roku od 24 sata. Prigovori i žalbe upućuju se Savjetu koji će ih razmatrati i adekvatno reagovati. RTV Budva će ova pravila učiniti dostupnim svim učesnicima u izbornoj kampanji i objaviće ih na svom web sajtu ili na drugi način u skladu sa Statutom RTV Budva", zaključila je Purić.