23-10-2023

(VIDEO) Šćepanović: Broj zahtjeva za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu na nivou iz 2021. godine

Broj podnijetih zahtjeva za izdavanje odobrenja o obavljanju ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu u Budvi je na nivou iz 2021, a u Sektoru za turizam Sekretarijata za privredu bilježe veći broj izdatih odobrenja u odnosu na prošlu godinu, kazao je gostujući u Jutrom iz Budve rukovodilac tog sektora, Đorđe Šćepanović.


Ilustracija, Foto: portal RTV Budva - Printscreen (YouTube/TV Budva)


On je podsjetio da je Sektor za turizam još u februaru i martu sa kolegama iz Turističke organizacije Budva pokrenuo kampanju "Registruj smještaj, budi odgovoran", te smatra da je ona urodila plodom.

"Do sada mamo 910 podnijetih zahtjeva. Od njih 865 je za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu, odnosno dobijanje rješenja o upisu u Centralni turistički registar. Shodno tome, imamo 10.950 kategroisanih ležajeva. Podnijeto je i 17 zahtjeva za kategorizaciju restorana, kao i 25 zahtjeva za produženo radno vrijeme", kazao je Šćepanović.

Zahtjevi, kako je napomenuo, pristižu i u periodu postsezone.

"Sektor za turizam radi, ne stagniramo i za sve koji žele da podnesu zahtjev procedura je maksimalno pojednostavljena. Brojka od oko 11 hiljada kategorizovanih ležajeva, u poređenju sa 2021. i 2022. godinom, pokazuje da smo na nivou iz te rekordne 2021, koja sama po sebi mora biti rekordna jer dolazi nakon kovid-19 perioda kada smo stagnirali u broju izdatih odobrenja. Ta 2021. dala je veliki pomak i mi se sada u Sekotru za turizam vodimo tom godinom. Što se tiče broja izdatih odobrenja u odnosu na 2022, on je za 10 do 15 odsto veći", naveo je Šćepanović, koji je apelovao na sve zakupce da kategorišu svoje objekte i dobiju odobrenja za vid turizma i ugostiteljstva kojim se bave.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja:



M.S.