01-05-2024

(VIDEO) Sjećanje na prvomajsku tragediju u Budvi iz 1949.

U znak sjećanja na 1. maj 1949. u Budvi, u kome je život izgubilo 23 izletnika, penzioner Jovan Stanišić je prije nekoliko godina za RTV Budva govorio o događaju u kojem je izgubio pola svoje porodice.

(VIDEO) Sjećanje na prvomajsku tragediju u Budvi iz 1949. | Radio Televizija Budva

Foto: TOB

“Prilikom povratka sa ostrva Sveti Nikola, na kojem je bila organizovana svečanost povodom 1. maja, ispod Slovenske plaže došlo je do prevrtanja broda i veliki broj putnika je stradao”, prisjećao se Stanišić.


Foto: PrintScreen/RTV Budva, yt

Na brodu je tada, pored mještana Lapčića, Markovića, Brajića, Stanišića i drugih sela, bilo i radnika koji su u Budvu stigli iz drugih krajeva bivše Jugoslavije, a koji su bili angažovani na izgradnji dječijeg doma. Jovo, koji je tada imao 15 godina, bio je na brodu i uspio je da otpliva do obale.

“I danas se sjećam kako se to tačno dogodilo. Svake godine odem na to mjesto na kom je ostala moja rođena sestra, dvije sestre od strica i snaha, kao i pet osoba iz Stanišića, tri iz Markovića, i po dvije osobe iz sela Ivanovići, plemena Pobori i sa Brajića. To je ukupno 14 izletnika sa ovog područja koji su doživjeli smrt tog prva maja 1949. Moja poruka je da ipak, ako nisu prethodnici koji su u tom trenutku bili na odgovornom mjestu u Opštini, sadašnji i budući treba da razmisle da Budva i njeni građani naprave izletničko mjesto u znak sjećanja na ovu nesreću”, kazao je on.

Uzroci tragedije nikada nisu detaljno saopšteni, a ni 75 godina od nesreće koja je ostavila trajni trag u istoriji Budve, nigdje nije postavljen znak sjećanja na ovu prvomajsku tragediju.



Video: RTV Budva

Jadranka Nikić
RTV Budva
1. maj 2015.


M.O.