03-04-2024

(VIDEO) Telefon nije igračka; Božović: Djeci ispod dvije godine zaista nije potreban

Nekada je teško animirati djecu i roditelje i često pribjegavaju tehnologiji bez jasnog znanja kakve posljedice može ostaviti na razvoj djeteta, nešto više o tome u emisiji Jutrom iz Budve govorila je pshihološkinja Nada Božović.


Foto: Pixabay

Digitalna dadilja

"Ne moram ja u praksi da primijetim, vidite i vi sami kada prolazite ulicom koliko djece ima telefon. Meni je najžalije kada vidim da djeca na plaži koriste telefon ili kada su roditelji sami jedno pored drugog i svako gleda u mobilni. To su po meni svakako tužni prizori jer smo direktan svjedok činjenici da smo sve otuđeniji", kazala je Božović.


Foto: Printscreen/Jutrom iz Budve

Kada korišćenje telefona može da ima edukativnu svrhu?

"Često roditelji dođu u vrtić i djete od dvije godine koje već može da priča i ima usvojen govor u nekoj mjeri, njihovo dijete u tom trenutku nema usvojen maternji jezik, ali zato priča na nekom drugom jeziku i roditelj se ponosi sa tim da je dijete propričalo na engleskom, a da još uvijek nije počelo da priča na maternjem jeziku. Ta činjenica apsolutno nije za ponos već je poražavajuća jer ako uzmemo logično i ako uzmemo zaključak iz same situacije to dijete je usvojilo maternji jezik telefona odnosno maternji jezik sprave sa kojom je najviše u kontaktu. Ta činjenica čak ne govori o tome da je konzumacija samog telefona bila u edukativne svrhe da je dijete naučilo jezik, već apsolutno suprotno jer je imalo loš uticaj na razvoj djeteta, u ovom slučaju govora.

Tehnologija nije nešto što je loše, mi živimo u digitalnoj eri ali ono što treba jeste da se adekvatno prilagodimo i da je ne zloupotrijebimo, objašnjava Božović.

"Evo daću metaforički prikaz: Imao konzumaciju slatkiša i od svih slatkiša uzmemo neki keks koji nema nutritivne vrijednosti, ali ne može da šteti. Taj keks se daje djeci u određenom periodu dana i nakon nekih određenih aktivnosti npr. nakon večere i kada bi se taj keks suviše konzumirao dijete ne bi napredovalo fizički jer ne bi unosilo dovoljno hranljivih materija iako bi takva konzumacija za djecu bila idealna alternativa. Tako je isto i sa tehnologijom, mogu da konzumiraju ali u određenoj mjeri. Djeci ispod dvije godine zaista nije potrebno da imaju kontakt sa telefonom čak ni u kakvom slučaju im telefon ne može ni koristiti. Može da koristi roditeljima kao izvor inspiracije za aktivnosti koje mogu da serviraju djeci, ali samoj djeci nikako", kazala je ona.

Detalje razgovora pogledajte u nastavku: