17-02-2024

(VIDEO) Umjetnost kao izvor inspiracije: Budvanske dame osvajaju srca svojim slikarskim talenatima

U četvrtak, 15. februara, hol Akademije znanja u Budvi zračio je bojama, emocijama i kreativnošću na otvorenju izložbe radova polaznica "Škole slikanja za treću dob", koju je sa ponosom organizovala Narodna biblioteka Budve. Pod vođstvom poznate slikarke Rajke Kujundžijević, ove talentovane dame su svojim umjetničkim izrazom osvojile srca prisutnih.


Foto: Narodna biblioteka Budve

Na izložbi je predstavljeno oko dvadeset radova, sa po dvije najbolje slike svake polaznice, koje su nastale kroz različite tehnike i stilove.

Svečano otvaranje izložbe upriličila je slikarka i pjesnikinja Sandra Đurbuzović, koja je istakla svoje zadovoljstvo što je imala priliku da podrži ovaj događaj i otvori izložbu radova svojih sugrađanki.

"Preda nama su odabrana likovan ostvarenja 20-tak budvanskih autorki iz "Škole slikanja za treću dob", nastale u proteklom periodu. Rezultat su truda, rada, napornih vježbi, brušenja talenta i topline duše autorki koja plijeni radovima. Vjerujem da je radionica izvor zadovoljstva i odmak od rutine svakodnevnice i obaveza koje pritiskaju, te je mjesto u kojem Rajkinje studentkinje mogu da se posvete sebi i svom likovnom radu u podsticajnoj, kolegijalnoj atmosferi. Polaznice ove škole sabrane su različitim razlozima, ali istim povodom. Da likovno rastu, pronalaze i savladavaju način vještine na koji će najbolje i najljepše moći da iskažu svoju dušu i svijetove predstave preko svojih radova i učinile su to u ovom, ali i nizom prethodnih izložbi u izložbenom prostoru Antrea zgrade budvanske Akademije", kazala je Đurbuzović.



Pored nje, prisutnima se obratila i slikarka Rajka Kujundžijević, koja je podijelila filozofiju stvaralaštva sa svojim učenicama, prenoseći dio atmosfere sa časova slikanja.

"U mojoj školi su oni slobodni i rade ono što oni hoće. Nikada nemam zadatak, već pustim da svako od njih radi ono što želi, što hoće, što ima u svojoj duši. Iz crnog tuša ja ih učim kako da se raširi spektar boja u njihovom životu.



Čarolija umjetnosti nastavlja se svakog petka od 18 do 20 sati u čitaonici Narodne biblioteke Budve u zgradi Akademije znanja, a vrata škole slikanja su otvorena za sve one koji žele da otkriju svoj unutrašnji umjetnički talenat i da kroz boje iskažu svoju jedinstvenost.


D.B.