06-02-2023

(VIDEO UŽIVO) Razoran zemljotres u Turskoj i Siriji, raste broj žrtava

Najmanje 284 osobe su poginule u Turskoj, a 230 u Siriji u zemljotresu jačine 7,4 stepena koji je pogodio te dvije zemlje.

(VIDEO UŽIVO) Razoran zemljotres u Turskoj i Siriji, raste broj žrtava | Radio Televizija Budva

(Foto: Anadolija)

Srušeno je 140 zgrada u Turskoj. Spasilačke ekipe su na terenu u izvlače ljude koji su pod ruševinama.

Potres je pogodio 10 pokrajina, a osjetio se i u Ankari i drugim turskim gradovima.

Nakon tog razornog potresa uslijedilo je 8 naknadnih.



Turski potpredsjednik naveo je kako su u ovoj državi u razornom zemljotresu poginule 284 osobe, prenosi agencija Rojters.

Razoran zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihteru pogodio je jutros Tursku, a o razmjerama potresa svjedoči i snimak u velikoj mjeri oštećene istorijske tvrđave u Gaziantepu, javlja Anadolija.

Zidine tvrđave su srušene, kao i metalna ograda oko istorijskog zdanja koje se nalazi. Djelimično je urušena kupola i istočni zid historijske Sirvani džamije, koja se nalazi uz dvorac i koja je izgrađena u 17. vijeku.

Italijanske vlasti su povukle upozorenje na cunami za južnu obalu ove evropske države, objavljeno nakon velikog potresa koji je pogodio centralnu Tursku i sjeverozapad Sirije, usmrtivši stotine osoba, prenosi Reuters.

Civilna zaštita Italije objavila je saopštenje u kojem se preporučuje ljudima da se drže dalje od priobalnih područja, da bi nešto kasnije ublažila upozorenje, a potom ga i povukla.

Rojters navodi kako je željeznički saobraćaj u južnim regijama Sicilija, Kalabrija i Apulija bio privremeno obustavljen iz predostrožnosti.

Broj mrtvih u Siriji porastao na 230, 600 povrijeđenih.

Zdravstveni zvaničnici rekli su da je u Siriji najmanje 230 ljudi izgubilo život, a više od 600 je povrijeđeno.

Timovi za potragu i spašavanje spasili su povrijeđeno dijete i izvukli ga ispod ruševina nakon zemljotresa jačine 7,4 stepena po Richteru koji je pogodio Tursku, javlja Anadolija.
Na video snimku se može vidjeti kako ekipe za potragu i spašavanje nose povrijeđeno dijete na nosilima u južnoj provinciji Adana.

Epicentar zemljotresa bio je u okrugu Pazarčik, u provinciji Kahramanmaraš na jugoistoku Turske, na oko 60 kilometara vazdušne linije od granice sa Sirijom.

Potres je izazvao paniku u Siriji, stanovnici su izjurili napolje, uprkos jakoj kiši, kao i u susednom Libanu gde su se osjetila podrhtavanja tla.

Večerašnji zemljotres se po jačini može mjeriti jedino sa velikim zemljotresom iste magnitude koji je 26. decmbra 1939. zadesio sjeveroistočni grad Erzincan kada je poginulo oko 32 000 ljudi.

Ovo je najveći zemljotres u Turskoj od 17. avgusta 1999, kada je stradalo 17.000 ljudi, uključujući 1.000 u Istanbulu.