06-05-2021

(VIDEO) Velika statua lignje u Japanu

Jedan priobalni grad u Japanu iskoristio je novac dodijeljen kao pomoć za saniranje ekonomskih posljedica usled epidemije kako bi platio džinovsku statuu lignje. Statua duga 13 metara koštala je nešto više od 190.500 eura.

(VIDEO) Velika statua lignje u Japanu | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

U ribarskom gradiću Noto, koji se nalazi u prefekturi Išikava na sredini zapadne obale Japana, bilo je veoma malo zabilježenih slučajeva. Ali na grad je uticalo drastično smanjenje broja turista. Noto je primio oko 6,1 milion eura kroz nacionalne grantove namijenjene za hitnu finansijsku pomoć oblastima pogođenim pandemijom, javlja Jahu.

Novac nije bilo obavezno potrošiti na stvari neposredno u vezi sa kovidom19, ali neki su kritikovali gradske vlasti zbog trošenja na džinovsku lignju, naročito zato što pandemija još nije gotova.

Jedan mještanin ispričao je lokalnim medijima da je novac mogao poslužiti kao hitna finansijska podrška medicinskom osoblju ili ustanovama zdravstvene zaštite.

Kao i na drugim mjestima, turizam u Japanu je u krizi zbog pandemije virusa korona. Ta zemlja će ove godine biti domaćin Olimpijskih igara, ali prisustvo stranih gledalaca nije dozvoljeno, zbog čega će Japan biti na gubitku od oko 1,5 milijardi eura, prema procjenama pojedinih stručnjaka.

Pogledajte video u kojem je prikazana statua lignje:



Izvor: Cdm