09-10-2023

(VIDEO) Vujačić: Potražnja za radnom snagom tokom ljeta bila velika, ali smo teško dolazili do radnika

Najveća zaposlenost u Crnoj Gori je tokom ljetnje sezone kada najveći broj državljana, ali i ljudi iz drugih država regiona nađe zaposlenje u turističkom sektoru. Kakvo je stanje bilo u ove godine za Jutrom iz Budve govorio je savjetnik za zapošljavanje iz Biroa rada Budva, Nebojša Vujačić.


Vujačić, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Vujačić je napomenuo da je sezonsko zapošljavanje jedna od najvažnijih aktivnosti Zavoda, a da su poslodavci sa područja Budve oglasili 940 oglasa u kojem su tražili 3.500 sezonskih radnika.

"Sa naše evidencije zapošljeno je oko 310 nezaposlenih lica. Znači, ove godine potražnja je bila ogromna, tako da nismo uspjeli svu da zadovoljimo. Kao što znate, najviše se traže kuvari, konobari, poslastičari, roštiljdžije. A što se tiče plata i smještaja sve je bilo obezbjeđeno, ali smo veoma teško dolazili do sezonskih radnika", istakao je on.

Kako je naveo, potražnja je i sada izuzetno velika.

"Vidimo po poslu u našem Zavodu da se veliki broj sezonaca još ne vraća sa sezonskih poslova. Sezona i dalje traje, i dalje je velika potražnja za kuvarima i konobarima, ali veoma teško se dolazi do radnika", dodao je Vujačić.

U odnosu na prethodne sezone, ovog ljeta je evidentirana veća potražnja.

"Izgrađeni su novi hoteli i restorani, tako da, po mojoj procjeni, imamo preko 20 odsto veću potražnju nego prošle godine. Veoma teško se dolazi do radnika, svi smo svjesni da je to problem ne samo u našoj državi, nego i u zemljama okruženja. Takođe, jedan dio nezaposlenih sa naše evidencije otišao je da radi u Dubrovnik i druge hrvatske gradove. Tamo su veće plate. Podijeljena su iskustva. Kažu da je tamo početna plata za konobara 1.300 eura, a za kuvara 2.000 eura. To je više nego kod nas, ali mogu reći da su i kod nas sada solidne plate", naveo je Vujačić.

On je govorio i o tome u kom rasponu se kreću plate u ugostiteljstvu.

"Baš juče smo dobili oglas u kojem traže kuvara za platu od 1.500 eura, uz obezbjeđen smještaj i hranu. Za konobare i pomoćne radnike u kuhinji plate su 700 eura, uz smještaj i hranu. Solidne su plate, a vidim da i sobarice, poslastičari i mesari dobro zarađuju. Nije to ono vrijeme kad su plate bile dosta niže, sada su mnogo bolji uslovi", ocijenio je.

Kompletno gostovanje pogledajte na sljedećem linku:




M.S.