22-06-2024

(VIDEO) Vušurović: Epidemija velikog kašlja u Budvi, vakcinacija ključna za zaštitu djece

Pertusis ili veliki kašalj je akutna visoko infektivna bakterijska bolest sistema organa za disanje, koja se karakteriše napadima kašlja. O tome ali i o rizicima bolesti govorio nam je i pedijatar Veselin Vušurović u emisiji Jutrom iz Budve.

(VIDEO) Vušurović: Epidemija velikog kašlja u Budvi, vakcinacija ključna za zaštitu djece | Radio Televizija Budva

Foto: Jutrom iz Budve/Printscreen

Trenutno u Budvi vlada epidemija velikog kašlja. Najveći broj pojavljivanja je od jula do oktobra, mi pertusis imamo tokom cijele godine. To je počelo početkom godine i trajde dan danas. Broj novooboljelih se jeste možda malo smanjio ali se drži na značajnom novu", istakao je Vušurović.

Pertusis pogađa kompletnu populaciju

"Pertusis pogađa kompletnu populaciju, od rođenja pa do kasnog uzrasta starosti, od 25 do 50 odsto slučajeva zavisno od onoga ko analizira epidemiološki problem pertusisa ističe da do pola pogađa djecu u prvoj godini života, znači novorođenčad su najrizičnija kategorija. Mi smo ovdje u Budvi imali dva slučaja djece koja iz raloga neurološke izmijenjenosti i opreza vakcinu nismo dali, da bi se kasnije u oba slučaja pertusis razvio u trećem mjesecu. Djeca su bila liječena u bolnici u Kotoru veoma kratko, ali ako se djeca ne vakcinišu rizik za pojavu bolesti pertusisa je ogroman", istakao je on.

Detalje razgovora pogledajte u nastavku:D.Č.