22-03-2020

VK Budva u Regionalnoj ligi: Šesto mjesto veliki uspjeh

Vaterpolisti "Budve" ostvarili su dobar plasman u sezoni 2019-20. Triglav A1 regionalne lige. U nimalo lakoj konkurenciji evroligaških ekipa i izjednačenih aktera koji ne pretenduju na sam vrh, šesto mjesto, ovjereno 29. februara u Šapcu, zadovoljilo je apetite čelnika kluba, stručnog štaba i igrača.

VK Budva u Regionalnoj ligi: Šesto mjesto veliki uspjeh | Radio Televizija Budva

Detalj sa utakmice (Foto: fb/pvkbudva)

Takmičenje u regionalnom prvenstvu Budvani su startovali porazom u Duborovniku od moćnog "Juga" 21. septembra, a završili pobjedom protiv "Šapca" na strani posljednjeg dana prošlog mjeseca. Rezultatski bilans: pet pobjeda i osam izgubljenih mečeva.

"Mislim da smo postigli veliki uspjeh šestim mjestom, iako je to bilo daleko nakon prvog dijela gdje nismo bili skroz uigrani, ali smo vjerovali u ovu ekipu. Ključni dio sezone bila je pobeda nad "Partizanom" u Budvi, tu smo se odvojili od posljednjeg mjesta i dobili samopouzdanje", izjavio je za naš portal direktor "Budve" Nenad Franeta.

Trebalo je nakon šest vezanih poraza na startu pokazati karakter, želju i motiv više, a težak raspored i manjak vremena za uigravanje nisu išli na ruku izabranicima trenera Draga Pejakovića. Ipak, forma se stalno podizala i odustajanje nije bilo opcija. Kako je sve to izbliza izgledalo priča upravo šef stručnog štaba Pejaković.


Poslije pobjede nad crno-bijelima kod kuće (Foto: fb/pvkbudva)

"Realno je da smo nespremni ušli u početak prvenstva, iz dva razloga. Sedam novih igrača, koje je trebalo prije svega dovesti na nivo fizičke pripremljenosti, za šta smo imali samo tri sedmice. To je nemoguće u našem sportu. U svom tom haosu jedina pozitivna stvar je bila ta, što su momci trenirali i vjerovali u sebe, a ja nisam odustajao od svog načina rada. Vidjelo se da kao ekipa igramo bolje i da se nazire neki naš koncept".

Pomak sa nulte tačke došao je nakon što je kod kuće početkom novembra savladan "Šabac". Uslijedio je put za Split gdje je pružen dobar otpor još jednom hrvatskom predstavniku u Evroligi, sastavu "Jadrana". 12:8 za domaće na kraju. Triglav A1 liga pauzirana je, kako kalendar zahtijeva, do 1. februara i taj datum od velike je važnosti za VK Budva, jer je kod kuće savladan "Partizan". Pali su potom i "Mornar", "Primorac" i još jednom "Šabac", dok je "Partizan" salavio na Banjici.

"Momci su ove godine radili i trenirali, bili posvećeni, vjerovali u sebe, a stručni štab nije odustajao od svog načina rada. Samo oni znaju koju golgotu i kakav mukotrpni rad su prošli da bi ostvarili ovaj uspjeh. Razlog više za našu brigu bio je taj što smo u drugom dijelu sezone ostali bez centra Filipa Klikovca. Za nas je, posebno u drugom dijelu sezone svaki meč bio odlučujući. Na kraju mogu kazati da je bilo pravo zadovoljstvo i čast, biti dio ove sjajne ekipe, koja nije posustala ni u jednom trenutku", jasan je trener Drago Pejaković.

Kostur sastava činili su upravo vaterpolisti ponikli na bazenu "Dragan Trifunović" predvođeni sigurnim čuvarom mreže, kapitenom i reprezentativcem Dejanom Lazovićem. Lazović se krajem ljeta, poslije godina provodenih u inostranstvu, zajedno sa Stefanom Kovačevićem i Filipom Klikovcem, vratio u rodni grad i bio pravi predvodnik VK Budva.

"Poslije dugo godina vani vratio sam se da, zajedno sa kolegama saigračima, pokušam da pomognem klubu. Realno, trebalo je malo vremena- to je bio problem ove ekipe. Kasnije smo krenuli i na kraju sve ostvarili odličan plasman", rekao je Lazović koji je sa crnogorskom selekcijom na minulom šampionatu Evrope u Mađarskoj osvojio bronzanu medalju.


Neprikosnoven među stativama (Foto: fb/pvkbudva)

Sa druge strane, dodatnu igračku afirmaciju ostvario je centar Savo Ćetković- mladi reprezentativac i, poslije internacionalca Nikole Milardovića, najbolji golgeter "Delfina". Milardović je postigao 30 pogodaka, Ćetković dva gola manje, čime su se istakli kao četvrti, odnosno peti, strijelac šampionata.

"Zadovoljan sam kompletnom sezonom i mojom igrom, koja je na većini utakmica bila na visokom nivou, takođe zahvaljujući odličnim saigračima", istakao je 20-ogodišnji Ćetković.


Milardović i Ćetković (Foto: fb/pvkbudva)

Akteri recentnog poduhvata bili su momci ponikli na bazenu na Slovenskoj plaži, a takav trend će se, vjeruju u upravi, nastaviti i u narednom periodu. Kada svjetska pandemija izazvana koronavirusom prođe, i podmladak svakako može računanti na šansu u A timu.

"Sada svi moramo biti odgovorni i pobijediti utakmicu za sebe i za druge. Nadamo se da ćemo se ubrzo vratiti u bazen i nastaviti gdje smo stali", poručuje direktor kluba iz Budve Nenad Franeta.

Timovi koji su krajem zime obezbijedili finalni turnir su: "Jug", "Mladost", naš predstavnik "Jadran" iz Herceg Novog i splitski "Jadran". Na petoj pozicji je "Crvena Zvezda", slijede "Budva", "Šabac", još jedan crnogorski akter "Primorac", "Mornar" i "Partizan". Prema odnedavno izmijenjenim propozicijama takmičenja, broj učesnika prvoligaškog karavana je promijenjen. U najviši rang ušli su "Radnički" iz Kragujevca i šibenički "Solaris". Baraž za opstanak, odnosno promociju, igraće, "Partizan" i treći tim A2 šampionata "Primorje" iz Rijeke. Ali, tek kada krizna situacija prođe.

M.S.