28-01-2020

Vladimir Pavićević podnio ostavku

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević podnio je ostavku na tu funkciju, ali, kako je saopštio, ostaje u političkom životu Crne Gore. U obraćanju članovima Crnogorske, u koje je Dan ekskluzivno imao uvid, dosadašnji šef te stranke rekao je da više ne dijele iste svjetonazore.


“Zahvaljujući djelovanju Demokratske partije socijalista, Crna Gora je danas nestabilnija, slabija i podijeljenija nego kada sam prije dvije godine izabran za predsjednika Crnogorske. U prethodne dvije godine formulisali smo i sprovodili ideju ustavnog patriotizma, donijeli nekoliko ključnih odluka i radili na njihovoj primjeni i promociji. Nije bilo prilike, razgovora ili političke debate u kojoj nisam branio ova načela”, istakao je Pavićević.

On je rekao da su pos lednji događaji i mjeseci otkrili najperfidnije mehanizme vlasti u Crnoj Gori i jasno pokazali da je najveći neprijatelj države Crne Gore i njene budućnosti upravo ovakav DPS.

“Podsjetiću na brojne nerasvijetljene afere, zarobljene institucije, negativne ocjene relevantnih evropskih i drugih međunarodnih institucija i organizacija, jednostrano donošenje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i, konačno, blokadu dijaloga o izbornim uslovima. Žestoko sam kritikovao svaki pokušaj eskalacije konflikta ili provokacije sa koje god strane da je dolazio. Suprotstavljao sam se svakom ekstremizmu i primitivizmu. Zbog toga sam bio žestoko napadan i osporavan. Nijesam zastao ni pred čim, nijesam se plašio šta će ko reći, jer sam u svemu što sam radio postupao časno i pošteno. Optuživali su me u isto vrijeme sa svih strana, da sam poslat iz Beograda, da radim za strane službe, da me plaća Milo Đukanović… Znajući ko stoji iza ovih napada, bio sam još više uvjeren da stranku usmjeravam ka dobrom cilju. Vjerovao sam da možemo zajedno. Vjerujući jedni drugima, poštujući jedni druge i uvažavajući različitosti”, kazao je Pavićević.

On je naglasio da je pred Crnom Gorom najznačajnija godina.

“Ova 2020. je godina koja će od lučiti našu budućnost. U odlučujućim vremenima najvažnije je biti među onima sa kojima dijelimo iste vrijednosti, ideje i načela. Iz toga razloga ja svoje dalje političko djelovanje ne mogu nastaviti u okviru ove partije mi više ne dijelimo iste svjetonazore. He vidimo isto kako treba da izgleda budućnost Crne Gore, niti šta je interes građana Crne Gore, a niti kako se častan čovjek određuje prema ovakvoj vlasti u Crnoj Gori. Prema vlasti koja dijeli građane, potpiruje podjele, zastrašuje, otima i vrijeđa”, rekao je Pavićević.