11-04-2023

Vlaović: Za uspješnu strategiju kulture neophodno aktivno učešće svih

Za uspješnu izradu Nacionalnog programa razvoja kulture 2023-2027. kojim će se usmjeriti kulturni tokovi u Crnoj Gori i profilisati kulturni otisak države prema vani, neophodna je uključenost i aktivno učešće svih zainteresovanih strana, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.


Foto: MKM

Ona je kazala da Ministarstvo kulture i medija trenutno radi na krovnom strateškom dokumentu iz oblasti kulture kojim će se za period od pet godina utvrditi dugoročni ciljevi i prioriteti razvoja kulture Crne Gore.

"Budućnost crnogorske kulture je svijetla, ali zahtijeva da radimo zajedno. Podržavajući transparentnost i inkluzivnost možemo otključati njene potencijale i kreirati more novih mogućnosti", kazala je Vlaović.

Ona je pozvala zainteresovanu javnost, kreatore i kreatorke mišljenja, djelatnike i djelatnice u kulturi, da detaljno pogledaju ovaj strateški važan dokument i da u toku procesa javne rasprave, koja će trajati do 20. aprila, dostave sve komentare koji ga mogu dodatno unaprijediti.

"Nacionalni program razvoja kulture Crne Gore, počiva na dva stuba razvoja koji su mjesto preplitanja aktivnosti Ministarstva kulture i medija sa svim drugim akterima u kulturi, kao i onima 'izvan' koji mogu doprinijeti njenom razvoju", pojasnila je ministarka.

Prvi stub, kako je ukazala, posvećen je unapređenju institucionalnog okvira, dok je drugi stub posvećen jačanju veza institucija u kulturi sa širokim poljem zainteresovanih strana kroz saradnju i partnerstva, što u konačnom donosi jedinstveno, dinamično i vibrantno polje kulture.

"U procesu izrade ovog dokumenta obavili smo široke konsultacije, koje su podrazumijevale: javne pozive za dostavljanje predloga u početnoj fazi izrade, konsultacije sa svim nacionalnim ustanovama kulture, fokus grupe sa nacionalnim ustanovama kulture, upitnike o stanju i razvoju kulture u opštinama, državnim i opštinskim ustanovama kulture, privatnom i NVO sektoru, kao i upitnike za publiku u javnim ustanovama kulture", podsjetila je Vlaović.

Kazala je i da je nakon prve faze formirano i Radno tijelo u koje su uključeni renomirani kulturni djelatnici, predstavnici naučnih i stručnih institucija, strukovnih udruženja, sindikata i drugi subjekti iz oblasti kulture, njih 27.

"Nakon prikupljenih komentara i sugestija članova Radnog tijela Nacionalni program je stavljen na Javnu raspravu. Zato do kraja afirmišemo javnu raspravu i želimo da čujemo vaše komentare, prijedloge i sugestije", navela je Vlaović.



(Portal RTCG)