29-08-2023

Volite slaninu? Evo koje su njene prednosti i mane

Da li je konzumacija slanine zaista dobra za zdravlje ili bi je trebalo jesti umjereno?

Volite slaninu? Evo koje su njene prednosti i mane | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Evo koje su, prema Eat this, ključne prednosti i mane slanine:

Više proteina, ali i konzervansa

Jedna od prednosti konzumacije slanine je ta da vam ovo prerađeno meso može brzo i lako pružiti potrebnu dozu proteina u bilo kojem obroku tokom dana. Za one koji konzumiraju relativno niskoproteinske obroke ili su na dijeti, dodavanje komada slanine može povećati unos proteina i zasitnost tog obroka.

Ipak, slanina se smatra prerađenim mesom, što znači da često sadržava aditive i konzervanse. Nažalost, mnoge od tih materija su povezane s negativnim zdravstvenim posljedicama.

Na primjer, natrijum fosfat je jedan od najčešćih aditiva koji se nalaze u slanini, a povezan je s bržim starenjem i mogućim oštećenjem krvnih sudova. Još jedan uobičajeni sastojak dodavan slanini i drugim prerađenim mesima je natrijum nitrat, koji je povezan s rakom dojke, debelog crijeva i prostate.

Povećan rizik od srčanih bolesti i problema s pritiskom

Redovna konzumacija prerađenog crvenog mesa, uključujući slaninu, povezana je s većim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Visok sadržaj natrijuma i zasićenih masti u slanini može da poveća krvni pritisak i izazove probleme za osobe s hipertenzijom.

Povećan rizik od raka i važnost masnoća

Slanina se smatra prerađenim mesom koje može da poveća rizik od određenih vrsta raka. Takođe, slanina sadrži različite vrste masti. Iako neke masti mogu da budu korisne za tijelo, zasićene masti i trans masti koje se nalaze u slanini mogu negativno da utiču na zdravlje srca i povećaju rizik od bolesti.

Sadržaj vitamina

Slanina zapravo sadrži niz važnih vitamina. Kada konzumirate slaninu, unosite vitamine kao što su B6, B12, gvožđe, cink i selen. Ovi vitamini su ključni za održavanje optimalnog zdravlja i funkcionisanja tijela.

Vitamin B6 i B12 su posebno značajni za mnoge biološke procese. B-vitamini pomažu u održavanju zdrave funkcije nervnog sistema, stvaranju crvenih krvnih zrnaca kao i metabolizmu proteina, masti i ugljienih hidrata. Takođe, ovi vitamini igraju važnu ulogu u jačanju imunog sistema.

Gvožđe je mineral koji je važan za pravilno stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što omogućuje prenos kiseonika po cijelom tijelu. Cink takođe ima ključnu ulogu u jačanju imunog sistema pa je nužan za rast i razvoj ćelija.

Selen, esencijalni mikroelement, djeluje kao antioksidans, pomažući tijelu u odbrani od oksidativnog stresa i štiteći ćelije od oštećenja.

Zaključak je da slanina nije potpuno loša - može da bude izvor proteina i nekih vitamina. Međutim, konzumacija treba da bude umjerena. Ako imate postojeće zdravstvene probleme, važno je konzumaciju slanine prilagoditi savjetima stručnjaka.

(N1)