06-07-2023

Vrhunskim džezom otvoren 37. festival Grad teatar

Prestižni festival Grad teatar, 37. po redu, svečano je otvoren sinoć koncertom čuvenog Big Band-a RTS i uglednog svjetskog džez muzičara Uroša Perića.


Foto: JU “Grad teatar“ Budva

Prije toga upriličena je svečana ceremonija otvaranja festivala koji se ove godine odvija pod motom “Snaga, hrabrost i glupost”.

Pozdravljajući mnogobrojnu publiku i ugledne goste, Milena Lubarda Marojević, direktorica JU Grad teatar je kazala da će ovogodišnje izdanje festivala trajati tačno 49 dana.

“Svi znamo da su ovo otvaranje i dane uoči njega obilježile okolnosti zbog kojih smo se pitali da li će ga uopšte biti. Zbog činjenice da smo večeras ovdje, želim da da se zahvalim svima koji su pokazali da im je stalo i da smatraju da je čuvanje festivala “Grad teatar” važno. Pored Opštine Budva, koja je osnivač i glavni pokrovitelj festivala večeras želim posebno da se zahvalim Vladi Crne Gore na brzoj reakciji, ministru finansija, gospodinu Aleksandru Damjanoviću i ministru ekonomskog razvoja i turizma, gospodinu Goranu Đuroviću koji su doprinijeli da se uspostave uslovi da možemo večeras početi festival. Zahvaljujem se predsjedniku Crne Gore, gospodinu Jakovu Milatoviću na svakodnevnom interesovanju za rješavanje našeg problema”, istakla je Lubarda Marojević i dodala da će publika na otvaranju slušati sjajan džez.


Foto: JU “Grad teatar“ Budva

“Kada u Budvi, naročito na Gradu teatru slušamo džez, onda se uvijek iznova sjećamo našeg sugrađanina Nikole Mima Mitrovića uz čiju ljubav prema džez muzici i ljudima su mnogi od nas koji smo večeras ovdje odrastali, uključujući i naše goste, Big Band RTS. Mimo je otpočeo to prijateljstvo koje traje već godinama i koje je preraslo u saradnju između dvije važne institucije kakve su festival Grad teatar i Muzička produkcija RTS, a zahvaljujući kojoj smo preksinoć imali priliku da po prvi put u Crnoj Gori čujemo uživo dječiji hor “Kolibri” kao i da večeras uživamo u vrhunskom izvođenju poznatih melodija”, kazala je Lubarda Marojević.

Prisutnima se, u ime osnivača i glavnog pokrovitelja festivala, Opštine Budva, obratio Nikola Jovanović, predsjednik SO Budva.


Foto: JU “Grad teatar“ Budva

“Velika mi je čast da vas u ime SO Budva pozdravim i da poželim uspješan 37. festival Grad teatar. Za Opštinu Budva ovaj festival znači mnogo, posebno kada svjedočimo trenutku kada smo finalisti za dobijanje prestižne titule Evropske prijestonice kulture čiji je Grad teatar neizostavni dio. Grad teatar je ustanova koja Budvu čini elitnom destinacijom, ne samo turističkom već i kulturnom i koja svjedoči da je kultura u razvoju opštine Budva prisutna već odavno. Grad teatar je, kao što znate, od 2021. godine član Evropske asocijacije festivala i to najbolje svjedoči o renomiranosti ovog festivala koja nije samo regionalna, već je svjetska”, kazao je Jovanović.

Festival je otvorila dugogodišnja prijateljica festivala, književnica i rediteljka Vida Ognjenović.


Foto: JU “Grad teatar“ Budva

“Večeras se uz svjetlost zvijezda, podiže trideset i sedmi put festivalska zastava na izmaštani jarbol. Počinje festival Grad Teatar, Budva ponovo postaje pozornica. Po starom budvanskom zakoniku: “Ko dobrovoljno uđe u ovaj grad i u njemu prenoći, postaje Budvanin”. Ko u ovo naše doba uđe u Budvu za vrijeme festivala i prati iz večeri u veče festivalske staze, ne mora da postane Budvanin, ali neizbježno postaje zavjerenik pozorišta, muzike, plesa i literature. Hvala vam za tu zavjereničku odanost, ona nas je održala za ove skoro četiri protekle festivalske decenije. Zastupam uvjerenje da svako ko odnjeguje potrebu za umjetničkim doživljajem i razvije ukus za čitanje i spoznaju njegovih izazova i sam pripada rodu umjetnika. Pozorišni gledalac je vitalna dimenzija scenskog čina. Bez njega teatarski poduhvat nije potpun i nije živ, jer to što se zbiva na sceni mora da bude slobodna rasprava između zbilje i fikcije. Ovaj nadaleko čuveni festival opstao je najviše zahvaljujući vama, poštovana publiko. Pa ne dajte nas onda agresivnoj zabavi koja, u bjekstvu od sopstvenog bića, guši misao i ideje, tražeći samozaborav u zaglušujućoj snazi razglasa. Ne dajte nas onima koji ne znaju razliku izmedju skupocjenog originala i pomodno skupog odlivka. Ne dajte nas onima koji smatraju da je moć novca bezgranična, ako dobro paziš da te ne uhvate. Ne dajte nas bukačima čija buka i bijes potiču otuda što ne razlikuju kafu od kokaina. Ne dajte nas onima kojima je sve dosadno, a ne vide da su prije svega dosadni sami sebi. Ostanite uz nas, da istrajavamo u uvjerenju da je umjetnost moćna, jer počiva na slobodnom istraživanju svijeta i otvoreno priziva mir i sporazumijevanje. Hajde da se naoružamo ljubavlju i umjetničkim zamahom. Hajde da zajedno kažemo NE vještačkim podjelama na naše i njihove. Mi smo vaši i vi ste naši. Svi smo mi - MI”, poručila je Ognjenović.

Tokom jednoipočasovnog koncerta publika je uživala u dobro poznatim numerama “Unchain my heart”, “Georgia on my mind”, “The long and winding road”, što je potvrdio i gromoglasan aplauz za umjetnike koji su briljirali. Uroš Perić, koji je očekivano oduševio, ali i nasmijao budvansku publiku, rekao je da mu predstavlja veliku čast što je otvorio festival.

“Na repertoaru si bile tri moje numere, bilo je i pjesama Reja Čarlsa. Otvaranje festivala je za mene velika čast, nikako obaveza. Obaveza je svaki koncert, osjetiš tu obavezu na ramenima i leđima. Ali, otvoriti ovako veliki festival, to je prije svega čast”.


JU “Grad teatar“ Budva

Vladimir Krnetić, dirigent Big Band-a RTS je kazao da im je najvažnije to što je publika zadovoljna jer im je to najvažnije.

“Mi smo uživali, uvijek nam je veliko zadovoljstvo i čast da sviramo sa Urošem. Još kad je počeo da svira 2006. godine on je unio neku pozitivnu energiju među nas i od tada pa do danas, kad god gostuje sa nama i mi sviramo sa njim, to je zadovoljstvo. On je pun energije koja na bini izlazi iz njega i mi uživamo svirajući sa njim”, kazao je Krnetić prisjetivši se i velikog džez muzičara iz Budve, Nikole Mima Mitrovića.

“Kada sam dolazio na koncert prošao sam pored mjesta gdje je bila njegova kuća. Uvijek me ovo mjesto i grad asociraju na njega, a on će ipak ostati nezaboravan među nama. Mi koji smo ga poznavali pamtimo ga samo po dobrom, posebno pamtimo njegovu pozitivnu energiju. Volio je da se druži sa nama, tada mlađima. Kada je otišao u penziju, on je rekao da ne odlazi i da ne ostavlja trubu već da tek tada počinje da vježba i on je stvarno toliko energije imao da je vježbao trubu punom snagom. Ja se sjećam da je do pred kraj svog života on svirao sve bolje i bolje.”

Festivalski program nastavlja se u petak 7. jula na Trgu pjesnika, a prvi gost Trga biće pjesnik, pripovjedač, esejista i kritičar Đorđe Matić.