01-02-2022

Vujičić: Gospodine Abazoviću i vi ste dobili mandat poslanika, korupcijom i diskriminacijom biračkog prava

NU Građanska akcija ne priznaje odluke neustavne skupštine Crne Gore, zato sto skupština nije izraz slobodne volje građana, poručio je predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić. Kako je kazao, građani na izborima nisu birali poslanike u skladu sa čl. 45 i 83 Ustava, već izborne liste.


Foto: Građanska akcija

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Nijedan građanin nije dao svoj glas ni jednom poslaniku, poslanici su mandate dobili od predsjednika partija, korupcijom i diskriminacijom biračkog prava.

Zadnjih 30 godina u CG se potkrada biračko pravo građanima, nameće im se da biraju izborne liste umjesto da biraju kandidate na listama. Kap koja je prelila čašu strpljenja građana smatramo da je odluka izbornih listi većine da ruše Vladu, kako bi ponovo na vlast doveli DPS, koji je na izborima ostao u manjini.

Zato što su mandate dobili korupcijom i diskriminacijom biračkog prava, predlažemo da neustavni poslanici podnesu ostavke. Ukoliko ne žele da podnesu ostavke, predlažemo da skupština na predlog Vlade skrati mandat neustavnoj skupštinu, koja je izvor sistemske korupcije u CG, da predsjednik države donese ukaz o raspuštanju skupštine i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za skupštinu, koji će se organizovati sa otvorenim izbornim listama u skladu sa Ustavom CG i međunarodnim pravnimm aktima, koja je prihvatila CG i koja garantuju zabranu diskriminacije.

Prihvaćena međunarodna pravna dokumenta imaju primat u odnosu na domaće zakonodavstvo i neposredno se primjenjuju ako odnose uređuju drugačije od unutrašnjeg zakonodavstva. U skladu sa navedenim, nije potrebno mijenjati izborni zakon, niti obezbijediti podršku 49 poslanika, već organizovati izbore sa otvorenim listama u skladu sa Ustavom CG i međunarodnim pravnim aktima i tako omogućiti građanima neposredno i jednako biračko pravo bez diskriminacije.

Svu odgovornost za eventualne posledice, koje mogu nastati odlukama neustavne skupštine, snosiće građani koji su dobili poslaničke mandate diskriminacijom i korupcijom biračkog prava, sudije Ustavnog suda, Zaštitnik ljudskih i manjinskih prava i EU koja sarađuje sa neustavnom skupštinom. Posebnu odgovornost snosiće gospodin Dritan Abazović, koji kao doktor političkih nauka zna značenje neposrednih izbora, zna da je i on, kao i svi ostali poslanici, dobio mandat korupcijom i diskriminacijom biračkog prava, suprotno čl. 83 Ustava koji glasi: Skupštinu čine poslanici koji se biraju neposredno, na osnovu opšteg i jednakog biračkog prava i tajnim glasanjem.

Na osnovu navedenog jasno je da se odluke neustavne skupštine ne mogu priznati, jer su donijete od strane poslanika koji su diskriminacijom i korupcijom biračkog prava dobili mandate.