26-11-2023

Vujičić: Neustavni poslanici su veća opasnost za Crnu Goru od falsifikovanih diploma

Poslanici koji su dobili poslanički mandat, po redu na izbornoj listi diskriminacijom biračkog prava, predstavljaju za Crnu Goru mnogo veću opasnost od građana, koji obavljaju djelatnost na osnovu falsifikovanih diploma, poručio je predstavnik NU Građanska akcija, dr Božidar Vujičić.


Foto: NU Građanska akcija

On je ocijenio da se protiv falsifikovanja diploma ne mogu boriti poslanici, koji su, kako navodi, diskriminacijom biračkog prava, korupcijom i prevarom dobili poslanički mandat.

"Poslanici u Skupštini nisu izraz volje građana, jer građani biraju izborne liste a ne poslanike direktno. Poslanike direktno biraju predsjednici političkih partija i oni su izraz volje lidera političkih partija. Predsjednici političkih partija određuju redosled kandidata na izbornim listama i tako odlučuju ko će dobiti poslanički mandat. Lideri su birači kao svi ostali birači, koji su ostalim biračima dali pravo da biraju izborne liste a sebi ostavili pravo da odlučuju ko će sa liste dobiti poslanički mandat", kazao je Vujičić.

Kako je naglasio, Crna Gora je porobljena zemlja od strane lidera parlamentarnih političkih partija, koji su preuzeli vlast od ostalih građana Crne Gore.

"Jasno je da će poslanici, koji su mandat dobili od predsjednika partije, morati da prvenstveno brinu o interesu predsjednika partije, kako bi i na sledećim izborima dobili ponovo mandat od predsjednika partije a ne da brinu o interesima birača koji su birali izbornu listu", dodao je predstavnik Građanske akcije.

On je ukazao da je pravo državljana Crne Gore da biraju i budu birani bez bilo kakve diskriminacije određeno Ustavom i međunarodnim propisima koje je prihvatila Republika Crna Gora.

"Raspodjela mandata kandidatima po redosledu na listi predstavlja diskrimaciju biračkog prava. Sve odluke donijete od strane poslanika koji su diskriminacijom dobili mandat su ništave.
Od svih država u Evropi jedino u Crnoj Gori i Srbiji poslanike biraju politički lideri umjesto da ih biraju birači. Samo Narodnom Skupštinom, čije će poslanike birati narod, ostvariće se osnovni preduslov za vladavinu prava, sve ostalo predstavlja samo sistemsku korupciju, gubitak vremena i svih drugih vrijednosti", zaključio je Vujičić.