27-07-2016

Vujičić: Podnijećemo krivičnu prijavu zbog zabrane radio prenosa sjednice SO Budva

Vujičić: Podnijećemo krivičnu prijavu zbog zabrane radio prenosa sjednice SO Budva | Radio Televizija Budva

"Odluka Savjeta RTV Budva da zabrani radio prenos zadnje sjednice SO Budva još jednom jasno ukazuje da se ovaj javni lokalni emiter od prvog dana svrstao na stranu DPS-a a protiv interesa gradjana opštine Budva, gradjana koji finansiraju rad RTV Budva. Savjet kojeg je imenovala dominantno DPS nije za četri godine uposlio glavnog odgovornog urednika, što je obaveza izvršnog direktora kojeg bira savjet, samo iz jednog razloga, a to je da uredjivačku politiku javnog emitera umjesto nezavisnog glavnog urednika uredjuje DPS.

Medjutim, kada treba spriječiti gradjane da čuju, kako predsjednik opštine i predsjednik OO DPS-a Budve, Srdja Popović, nezakonito rasprodaje milione m2 opštinske zemlje u Buljaricama tada DPS-u servilan Savjet RTV Budva ekspresno 21.07.2016. godine, dan prije nego je objavljena odluka predsjednika Vujanovića da raspiše lokalne izbore u Budvi, pravilnikom zabranjuje radio prenos sjednice SO Budva. Opravdanje Savjeta za zabranu radio prenosa sjednice je da je počela izborna kampanja, što je notorna neistina. Na osnovu čl. 74 Zakona o elektronskim medijima, na koji se poziva Savjet, izborna kampanja počinje onoga momenta kada neki politički subjekt preda izbornu listu.

Kako ni jedan politički subjekt u Budvi nije predao izbornu listu to znači da izborna kampanja nije počela i da ne postoji ni jedan pravno utemeljen razlog da Savjet zabrani radio prenos sjednice SO Budva. Takodje Savjet RTV CG nije zabranio prenos sjednice SO Crne Gore. Koliko su gradjani neiformisani oko rasprodaje miliona m2 u Buljaricama potvrdio je, tokom rasprave oko usvajanja DUP-a Buljarica I, i predsjednik Skupštine Opštine Boro Lazović navodeći u nekoliko navrata da nije upoznat o prodaji opštinske zemlje u Buljaricama, što je prosto nevjerovatno.

Kada je raspisan tender za prodaju opštinske zemlje u Buljaricama od strane Vlade CG, Savjeta za privatizaciju i Tenderske komisije nekoliko odbornika SO Budva uputilo je zahtjev Savjetu da se organizuje emisija na TV Budva i da se gradjanima pojasni, koliko zemlje se prodaje, koje parcele, ko prodaje, kome ide novac od prodaje, zasto se prodaje zemlja mjesec dva prije usvajanja detaljnog planskog dokumenta i dr. Medjutim Savjet nije izašao u susret zahtjevu odbornika samo iz jednog razloga, a to je da se „ne talasa“ odnosno da se bez informisanja gradjana opštine, opštini od strane Vlade što lakše oduzme imovina. DPS-u servilni Savjet RTV Budva umjesto da ispuni osnovnu ulogu lokalnog javnog emitera da informise gradjane, preuzeo je suprotnu ulogu a to je da zabranom radio prenosa sjednice sakrije od gradjana odluku predsjednika opštine i predsjednika OO DPS-a Srdje Popovića da kao član tenderske komisije da saglasnost na rasprodaju miliona m2 opštinske zemlje bez odluke Skupštine opštine Budva.

Zbog navedenog i zloupotrebe službenog položaja protiv predsjednika i članova Savjeta RTV Budva koji su donijeli pravno neutemeljenu odluku o zabrani radio prenosa sjednice SO Budva, Gradjanska Akcija će podnijeti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu sa predlogom da se optužena lica procesuiraju", kazao je odbornik Gradjanske Akcije SO Budva, dr Božidar Vujičić na danas održanoj konferenciji za medije.