05-03-2023

Vujičić podnio krivičnu prijavu protiv članova Državne izborne komisije

Predsjednik Građanske akcije Božidar Vujičić podnio je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv predsjednika i članova Državne izborne komisije, zbog kako je navedeno u saopštenju, zloupotrebe službenog položaja.



Saopštenje prenosimo integralno:

"Podnosim prijavu protiv predsjednika i članova Državne izborne komisije, koji su glasali za usvajanje odluke o utvrđenju liste kandidata za izbor za Predsjednika Crne Gore, na izborima koji će se održati 19.03.2023. godine, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.

Obaveštenjem, koje sam putem mejla uputio Državnoj izbornoj komisiji dana 04.03.u 14:25 sati, obavijestio sam Komisiju da sam na rješenja Komisije o odbačaju prigovora na povredu biračkog prava br. 210/2 i 226/2, uputio u zakonskom roku žalbe Ustavnom sudu. Istim rješenjim sam predložio Komisiji da ne utvrđuje listu kandidata dok se ustavni sud ne izjasni o žalbama.

Uz obaveštenje Komisiji sam dostavio i kopije žalbi sa potvrdama o prijemu pošiljke, izdate od strane pošte.

Zbog postupanja prijavljenih, protivno odredbama zakona koje utvrđuju zaštitu biračkog prava, smatram da su isti zloupotrijebili službeni položaj.

Predlažem tužilaštvu da, nakon provjere navoda iz prijave, iste optuži kod suda sa predlogom da se po zakonu kazne.

Tražim izuzeće tužioca Vukasa Radonjić, koji je odbacio moju prijavu protiv odluke OIK Budva da usvoji konačne rezultate izbora, bez odluke Ustavnog suda po žalbama i odbacio prijavu podnijetu zbog neutvrđivanja konačnih rezultata u Podgorici. Kad je u pitanju Budva za tužioca nije sporno da se usvoje konačni rezultati izbora, bez odluka Ustavnog suda a kad je u pitanju Podgorica onda je iskazao stav da se konačni rezultati ne mogu donijeti bez odluke Ustavnog suda po žalbama na povredu biračkog prava."