29-03-2024

Vujović: Rok za predaju izbornih lista 1. maj

Nakon što su odbornici Skupštine opštine Budva donijeli odluku o skraćenju mandata istoj, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je raspisao lokalne izbore u Budvi za 26. maj. Kampanja je zvanično počela, a predsjednik Opštinske izborne komisije Đorđije Vujović ističe transparentnost u vođenju biračkog spiska od strane MUP-a, te apeluje na političke subjekte i građane da se pridržavaju pravila i aktivno učestvuju u izbornom procesu.

Vujović: Rok za predaju izbornih lista 1. maj | Radio Televizija Budva

Foto: Printscreen/RTV Budva, yt

Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, broj birača na biračkom spisku na dan održavanja prethodnih izbora 11. juna 2023. iznosio je 18.909. Međutim, na dan 26. marta ove godine taj broj je porastao na 19.042.

“MUP vodi birački spisak, i to je u njihovoj nadležnosti. Do početka samih izbora će biti više glasača upisanih u birački spisak koji se zaključuje deset dana prije izbora, što je zakonska obaveza. U MUP-u se to vodi transparentno, te građani već sada mogu da se informišu da li su na biračkom spisku, kako lično, tako i putem dostupnih aplikacija. U ovom trenutku ne znamo da li će biti više biračkih mjesta, kojih sada ima 28. Ako jedno biračko mjesto predje 1.000 birača, ono se mora podijeliti“, kazao je Vujović gostujući u jutarnjem program TV Budva.

Kako ističe, kampanja je zvanično počela juče, a kalendar rokova izbornih radnji u kojem su nabrojane sve izborne aktivnosti, kako za komisiju, tako i za političke subjekte koji učestvuju u samim izborima, je usvojen.

“Ono što je poznato jeste da se liste predaju najranije dvadeset dana od raspisivanja izbora, tačnije 15. aprila, zaključno sa 1. majem. Najkasnije 25 dana do početka izbora politički subjetki treba da predaju svoje izborne liste, što znači da ćemo prvog maja saznati ko učestvuje na izborima i ko predvodi te liste”, objasnio je Vujović.