26-05-2023

Vujović: Turisti nisu mogli da trguju 72 sata, zdrav razum i poslovnu logiku ugrožava politika

Neradna nedjelja za trgovce biće i u ovoj turističkoj sezoni, a samo se tokom maja zbraja neradnih 10 dana, kažu u Udruženju malih trgovina i naglašavaju da je nedostatak političke volje jedini razlog što ni u ovoj sezoni nećemo imati otvorene prodavnice.

Vujović: Turisti nisu mogli da trguju 72 sata, zdrav razum i poslovnu logiku ugrožava politika | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pixbay

Nakon što su bile zatvorene 72 sata trgovine su u srijedu ponovo otvorile vrata za svoje kupce među kojima je i značajan broj turista. U prethodnim prazničnim danima oni su morali da se snalaze kako da nabave potrebne proizvode, a cijena za to je poprilično visoka kazao je gostujući u emisiji Jutrom iz Budve potpredsjednik Udruženja malih trgovina Bojan Vujović.


Vujović/ Foto: printscreen

"Imamo primjer na Svetom Stefanu gdje imamo maloprodajni objekat koji nije radio 72 sata i gosti ništa nisu mogli da kupe. Da bi nešto kupili oni su morali da dođu do grada autobusom ili taksijem, da bi stigli do neke benzinske pumpe i tu trgovali. Koliko je onda to njih koštalo?! I kakav će to oni utisak ponijeti kada se vrate kući? Ili jedna majka koja je ostala bez pelena a ima bebu, došli su da ljetuju i 72 sata ne mogu da kupe pelene. U kom pravcu će to da ide? Mi smo jedina zemlja u Evropi kojoj turizam donosi 24 odsto BDP, a ovamo ništa da ponudimo turistima 72 sata. Može li to biti zamislivo?", pita Vujović.

Ovakav sistem rada blokira i sistem nabavke.

"Samo u petak konkretno na jednom carinskom terminalu bilo je oko 350 šlepera. To je bilo nemoguće pripremiti i organizovati sva ta roba da stigne. Ugrozi se cijeli način snabdijevanja. To su sve neke nerazumne odluke, na kraju ipak ispašta običan čovjek, odnosno korisnik", ističe Vujović.

Iako se samo prije mjesec činilo da je dogovor u vezi ukidanja neradne nedjelje izvjestan danas je ta priča utihnula, razlozi su, tvrdi Vujović, političke prirode.

"Poslodavci i Unija poslodavaca kao jedna od krovnih institucija u državi udruženja svih privrednika Crne Gore je na svoju inicijativu sa sindikatima potpisala kolektivni ugovor. Znači Crna Gora je jedna od dvije države u Evropi koja to ima, izašli su u suret sindikatima, došli do povećanja dnevnice za 80 odsto za rad nedjeljom svim zaposlenima i za slobodne dane, a osnovni cilj je bio da se dođe do toga da se počne raditi nedjeljom, barem u jednoj smjeni neki objekti, što bi zadovoljilo potrebe kako građana tako i turista, ali i nas kao poslodavaca da se omogući širenje i razvijanje posla ili opstanak. Zdrav razum i neka poslovna logika, nešto što treba da kreira napredak prestaju čim se politika umiješa. Znači socijalni partenri su došli do dogovora, ali politika blokira. Trgovina je branša koja u Crnoj Gori zapošljava oko 40 hiljada ljudi puta članovi porodice pa vi vidite kolika je to glasačka masa da oni ostanu zaštićeni", zaključio je Vujović.

Podsjećamo 20. oktobra 2019. godine počela je primjena zakona o unutrašnjoj trgoivini kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima.

J.M.