02-04-2024

Vukadinović: Akcija u prodavnicama Megaprometa odnosi se na sve građane koji imaju bilo koju vrstu invaliditeta

Na Dan osoba sa autizmom koji se upravo danas i oblježava, Dnevni centar Biseri pokrenuo je dugoročnu akciju koja će umnogome olakšati život, i to ne samo osobama sa autizmom već i svim osobama sa smetnjama u razvoju, o čemu je za Jutrom iz Budve govorila Ksenija Vukadinović iz Dnevnog centra.


Vukadinović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Akcija se realizuje u saradnji sa Megaprometom, a riječ je o tome da su za njih obezbijeđene posebne kase kako bi izbjegli čekanje u redovima.

"Kao što i sami znate, mi smo ustanova socijalne i dječije zaštite i naša misija jeste ta da poboljšavamo i unapređujemo položaj osoba sa smetnjama u razvoju i lica sa invaliditetom. Naše radno vrijeme nas ne sprječava da se mi ovom tematikom bavimo i mimo njega i da radimo sve što je u našoj moći da zaista poboljšamo njihov položaj. Ideja za akciju se sama nametnula u saradnji sa Balšom Mitrovićem iz Megaprometa. Održali smo sastanak i predložili našu ideju koju je on svesrdno prihvatio. Mogu reći slobodno da je bio i oduševljen tom inicijativom. Tako da smo vrlo brzo organizovali i pripremili sve što je potrebno da ova akcija počne baš danas, simbolično na Svjetski dan osoba sa autizmom, iako se naravno nećemo vezivati samo za tu vrstu smetnji. Akcija se odnosi na sve građane koji imaju bilo koju vrstu invaliditeta i bilo koju vrstu smetnje, njihovu pratnju i roditelje", kazala je Vukadinović.

Akcija će se, kako je navela, za sada sprovoditi u tri objekta Megaprometa - u Tržnom centru, Hipermarketu kod Stare pekare i na Jazu.

"Ono što smo zajednički osmislili je da te kase koje su predviđene za lica kojima je zaista potrebna ova povoljnost vidno istaknemo i obilježimo sa vrlo jasnom informacijom za koga kase služe da ne bi dolazilo do neke zabune i da bismo zaista olakšali i ubrzali tu naizgled jednostavnu svakodnevnu aktivnost koju svi imamo, a koja bezbroj puta nije jednostavna ni osobama sa smetnjama u razvoju, ni njihovim roditeljima", kazala je Vukadinović, istakavši da vjeruje da će cilj akcije biti ostvaren.

Ona je navela da su od menadžmenta Megaprometa dobili povratnu informaciju da su zaposleni vrlo susretljivi i da su do sada svesrdno pomagali osobama sa smetnjama u razvoju pri obavljanju nabavke.

"I mimo ove naše zajedničke inicijative, oni su uvijek bili tu da na neki način, shodno svojim mogućnostima, olakšaju potrošačima. Tako da, poprilično su upućeni, a mi smo bili na raspolaganju da damo osnovne smjernice, da naglasimo ono što je važno i na šta se treba obratiti pažnja. Ali smo zajednički stvarno došli do zaključka da gdje ima volje zaista ima i načina, i da je samo bitna volja i razumijevanje da, kao što naša akcija kaže, poštujemo različitosti. Tako da će se to samo i nametati da bi sve funkcionisalo bez ikakvih problema", kazala je Vukadinović.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja u Jutrom iz Budve: