05-07-2023

Vukotić Jelušić: Postoje tendencije da se koncept eksterne mature mijenja

Pitanje eksterne mature biće razmatrano u okviru izrade nacrta Zakona o visokom obrazovanju, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić Jelušić, navodeći da postoje indicije i tendencije da se taj koncept mijenja.


Foto: Ministarstvo prosvjete

Vukotić Jelušić je novinarima, nakon konferencije kojom je obilježen početak realizacije projekta “Funkcionalna analiza obrazovne infrastrukture Crne Gore sa preporukama za unapređenje", rekla da sada ne može govoriti o stavu Ministarstva o eksternoj maturi.

"To pitanje će sigurno biti u razmatrano u okviru izrade nacrta Zakona o visokom obrazovanju. Postoje indicije i tendencije da se mijenja koncept eksterne mature", navela je Vukotić Jelušić.

Upitana da prokomentariše to što su predstavnici Ispitnog centra više puta ponovili da ne prihvataju bilo kakvu odgovornost za “curenje” testova, Vukotić Jelušić je odgovorila da se, ako testovi eksterne mature tri puta procure, ne može govoriti o amnestiranju od odgovornosti bilo koje strane.

“Mislim da Ispitni centar, ako je takav stav iznio, mora napraviti introspekciju i vidjeti gdje su greške i propusti u tom sistemu. To je autonoman organ u postupanju”, rekla je Vukotić Jelušić.

Ona je kazala da je došlo vrijeme da svaka institucija i svaka osoba koja vodi određeni resor snosi odgovornost za dio svojih nadležnsoti.

“Teško da ministar (Miomir Vojinović) može biti administrator testova, tako da u tom smislu (za curenje testova) teško da možemo prihvatiti odgovornost”, navela je Vukotić Jelušić.

Ona je rekla da će nastava u Osnovnoj školi (OŠ) “Dušan Korać” u Bijelom Polju početi 1. septembra jer radovi na toj obrazovnoj ustanovi teku planiranom dinamikom.

Kako je navela, u toj školi radi se na priključenju kanalizacionih cijevi na gradski sistem, što će sigurno biti završeno do početka školske godine.

“I nema nikakvog razloga da se odgađa početak škole ili da se djeca bilo gdje izmještaju”, dodala je Vukotić Jelušić.

Komentarišući to što roditelji učenika, koji su ove godine upisani u prvi razred podgoričke OŠ “Oktoih”, nijesu zadovoljni predlogom Ministarstva prosvjete da pohađaju nastavu u Resursnom centru, ona je upitala da li to znači da su roditelji protiv principa inkluzivnosti.

“Zaista je na bilo koji način neumjesno da se izdvajaju djeca prvaci OŠ "Oktoih" usljed odlično ponuđenih i stvorenih uslova u resursnom centru i to u popodnevnim satima. Pa čak i da je u redovnom terminu, ne vidim zašto je nekom problem da djeca u Resursnom centru pohađaju nastavu”, rekla je Vukotić Jelušić.

Ona je dodala da je to upravo ukazuje koliko je potreban projekat “Funkcionalna analiza obrazovne infrastrukture Crne Gore sa preporukama za unapređenje”, koji je danas pokrenut.

Vukotić Jelušić je istakla da je OŠ “Oktoih” imala ponuđena tri modaliteta, i da je savjet roditelja sva tri odbio.

“Dakle, ne možemo govoriti o nekooperativnosti Ministarstva prosvjete. Naprotiv. Stalo nam je da dođemo do konsenzualnog rješenja, ali ja nijesam vidjela tu volju sa druge strane”, kazala je Vukotić Jelušić.


(Mina)