23-06-2022

Vuković: JUSMŠ „Danilo Kiš“ spremna čeka novu generaciju učenika

U proteklom periodu u JU SMŠ „Danilo Kiš“ započeta je realizacija brojnih projekata uređenja enterijera škole, a sve u cilju osavremenjavanja nastave. Mnogi su privedeni kraju, dok su neki i dalje u toku, a jedan od značajnijih jeste rekonstrukcija sistema grijanja. Svi projekti izvode se radi pružanja što ugodnijeg boravka u školi, a više na ovu temu govorio je direktor Krsto Vuković.


Foto: Portal RTV Budva

Za predstojeću školsku godinu u JUSMŠ „Danilo Kiš“ pripreme su uveliko počele. Ova ustanova dobila je dozvolu nadležnog Ministarstva da pored postojećih uvede smjer carina šedicija i organizacija transporta. Međutim, kako ističe direktor Krsto Vuković u dan ranije objavljenom konkursu za upis, Ministarstvo prosvjete je izostavilo pomenuti smjer, te je u toku utvrđivanje razloga ove situacije.


Foto: Printscreen

"Utvrdićemo da li je neka administrativna greška ili je neka naknadna odluka Ministrarstva, što bi bilo prilično čudno jer smo dobili licencu na vrijeme, obzirom da smo 16. februara proslijedili naš plan upisa i nakon toga nijesmo dobili ama baš nijednu negativnu inforamciju", kazao je Vuković za Polis.

Kako ističe Vuković, škola spremna čeka novu generaciju učenika, posebno u tehničkom smislu obzirom da je u proteklom periodu dosta urađeno u cilju osavremenjavanje nastave i unaprijeđenja boravka unutar ustanove. Započet je proces rekonstrukcije sistema grijanja koji će biti završen tokom ljetnjeg raspusta, a u planu je rekonstrukcija amfiteatra. U tom slučaju jedan od ciljeva bio bi uspostavljanje saradnje sa JU Grad teatar kako bi se tokom čitave godine na tom mjestu izvodile predstave. U toku je i RCF projekat, vrijedan 425 hiljada eura, koji će kako se nada Vuković, uskoro dati plodove.

"Tako da se nadamo da će u kratkom roku biti započet tenderski postupak i da ćemo imati priliku da u što kraćem vremenskom roku započnemo radove u dijelu zgrade koji je predviđen za realizaciju svega onoga što je u projektu, a to je novi administrativni računarski blok, takođe jedan dio sa recepcijama sa par smještajnih jedinica i konferencijska sala. Dakle, mnogo toga što je neophodno za obavljanje prakse za turističke tehničare, ekonomske tehničare ali i za druge učenike drugih smjerova, uključujući i gastronome, restoratere, kuvare i konobare, pekare i poslastičare za koje će biti renoviran školski resotran", istakao je Vuković.

Pored svega navedenog u školi je obnovljen kabinet za međunarodne projekte, postavljeno deset novih tabli, uklonjen je otpad iz dvije prostorije, te su one opremljene za funkcionalan prostor, čitaonicu i kabinet za vannastavne aktivnosti. Okrečeni su zidovi hola škole, kao i ograde na stepeništvu a u planu je adaptacija kabineta za fiziku i laboratorije za hemiju. Nabavljeno je novo ozvučenje, uređena pozicija za dežurnog profesora i oplemenjen đački kutak, a čeka se i opredijeljenje sredstava od strane Evropske investicione banke za rekonstrukciju podnih površina.

Vuković zaključuje da se ovdje neće zaustaviti, već će se i u narednom periodu sporovoditi sve neophodne aktivnosti, kako bi boravak u školi bio što prijatniji.

D.Č.