02-08-2023

Vuković o godišnjici protesta prosvjetara u Budvi: Hvala svim građanima koji su nas podržali i Abazoviću što je održao riječ

Profesor Krsto Vuković osvrnuo se na godinu dana od početka protesta prosvjetnih radnika u Budvi povodom stambene problematike, čiji je bio jedan od organizatora, u periodu do polovine avgusta prošle godine.


Protest prosvjetara u Budvi, Foto: Krsto Vuković/privatna arhiva

On je podsjetio da su prije godinu dana, upravo na Ilindan postavili šatore ispred Opštine i stupili u štrajk glađu.

"U dvije sedmice protesta nezabilježenog i u svjetskim razmjerama, odvijala se teška borba sa okoštalim sistemom koji nam je značajne godine života obilježio nezapamćenom agonijom i nepravdom. I uspjeli smo. Čestitam svim kolegama koji su danima istrajavali na 40 stepeni ispred Opštine, odolijevali bolestima, raznim pritiscima, manipulacijama i osudama.

Hvala svim građanima koji su nas podržali i svima koji su dali doprinos rješenju problema. Hvala gospodinu Dritanu Abazoviću što je održao riječ!", kazao je Vuković.


Vuković i Abazović, Foto: Gov.me/arhiva

Protest trajao oko dvije sedmice

Podsjetimo, budvanski prosvjetari na Trgu sunca protestovali su od 2. do 15. avgusta, i jedan od njihovih zahtjeva nadležnima bio je hitno useljenje u stanove. I građani Budve 7. avgusta okupili su se u velikom broju da bi pružili podršku zaposlenima u obrazovnim ustanovama koji su protestovali.

Ključevi od stanova uručeni su im 30. avgusta u naselju Dubovica, u prisustvu ministra prosvjete i predsjednika Opštine Budva.

VIŠE NA: (FOTO/VIDEO) Budvanskim prosvjetarima uručeni ključevi stanova u Dubovici

Stambena problematike prosvjetara u našem gradu aktuelna je od kraja devedesetih kada su tadašnje opštinske strukture odlučile da je riješe.

Građevinski radovi u Dubovici počeli su 2013. Kamen temeljac za zgrade budvanskih prosvjetara postavljen je krajem maja 2015. godine, a tada je bilo predviđeno da radovi budu završeni u roku od 18 mjeseci.



M.S.