19-01-2024

Vuković: Sve spremno za drugo polugodište

Uoči početka drugog polugodišta i nakon zimskog raspusta, Krsto Vuković, direktor Srednje mješovite škole "Danilo Kiš" u Budvi, najavio je niz obaveza i izazova koji čekaju ovu obrazovnu instituciju.


Foto: Portal RTV Budva

Iako se za učenike raspust završio, za nastavnike su predstojale dodatne aktivnosti, kazao je Vuković gostujući u Jutrom iz Budve.

"Shodno operativnom planu koji se uspostavlja na nivou škole ima škola koje su radile i 3. i 4. januara kada su održane neke sjednice. Mi smo imali malo drugačiji kalendar. U svakom slučaju, ovih dana radimo, u toku su maturski ispiti. Veći dio je završen, dok za neko kratko vrijeme slijede vanredni kandidati, tačnije polaganje vanrednih ispita i sve ono što je neophodno da bi se realizovao nastavni proces u drugom polugodištu, rekao je Vuković.

Važno je napomenuti da je prethodna godina bila posebno značajna za SMŠ "Danilo Kiš", koja je brojala najviše učenika u posljednjih dvadeset godina, sa gotovo 850 učenika koji su postigli solidan uspjeh. Međutim, i pored pozitivnih rezultata, direktor Vuković ističe određene izazove i trendove u razvoju, posebno u oblastima maternjeg jezika i prirodnih nauka.

"Vladanje je na nivou očekivanog, ali što se tiče nekih trendova i očekivanja u razvojnom smislu, mislim da u pojedinim oblastima kaskamo, da ne kažem tapkamo u mjestu. Negdje smo izgubili određene vrijednosti. Tačnije, nismo zadovoljni što se tiče maternjeg jezika, prirodnih nauka, ali se trudimo da nadomjestimo određene propuste u obrazovanju na nivou osnovne škole i da pomognemo đacima. I u tome negdje uspijevamo, a negdje jako teško. Svako dijete je različito na svoj način", ističe on.

Vuković je objasnio da se ovo tiče već poznate priče u vezi sa PISA testiranjem (eng.Programme for International Student Assessment), naročito kada su u pitanju izvjesna funkcionalna znanja.

"Tu vidimo gdje smo tanki i gdje bi trebalo da se kao škola potrudimo. Ne samo kao jedina srednja škola u Budvi, već zajedničkim naporima na nivou saradnje sa osnovnim školama", ističe on.

Kako navodi, određeni koraci u tom smjeru su već preduzeti. Održani su sastanci, od kojih je jedan bio opšteg karaktera. Pozvani su svi prosvjetni radnici zaposleni u obrazovnim institucijama u Budvi i analizirao se uspjeh i vladanje tokom prvog tromjesečja, što je bila dobra prilika za artikulisanje daljih napora i inicijativa u tom pravcu.

Prethodnu godinu obilježio veliki priliv novih učenika, podnijeti zahtjevi za angažovanje psihologa i asistenta za borbu protiv nasilja i vandalizma

Prethodnu godinu je obilježio veliki priliv novih učenika, a očekuje se da sljedeće godine taj broj pređe i cifru od 900 učenika, što će onda tražiti i novu organizaciju u školi, nove pristupe i novi akt o sistematizaciji radnih mjesta.

"Mi smo već ispunili bonus za zaposlenje psihologa. Kod nas godinama radi samo pedagog. Poslali smo zahtjev za angažovanje psihologa, još jedne higijeničarke i asistenta za borbu protiv nasilja i vandalizma", ističe Vuković.


Foto: PrintScreen/yt

Pored problema u adaptaciji đaka nakon osnovne škole, postoje đaci koji donose odličan uspjeh, dok se u drugim oblastima, poput elementarne pismenosti pokazuju jako slabim.

"Tokom pisanja određenih zadataka iz maternjeg jezika se vidi da su u problemu, jer ne znaju elementarne stvari, a donose dobre rezultate. I to je dosta teško predočiti i roditeljima i đacima koji imaju visoko mišljenje o sebi i visoka očekivanja. I ako ta očekivanja nisu ispunjena, dolazi do frustracije i nervoze, dolazi do sumnje u naš rad, umjesto suočavanja sa situacijom i rada na tome da se to stanje popravi u najkraćem roku", rekao je Vuković.

Situacija sa vršnjačkim nasiljem u SMŠ "Danilo Kiš" stabilna već duže vrijeme

"Bilo je nekoliko incidenata u jednom odjeljenju gdje je bio takav skup učenika koji su se, po mojoj pretpostavci, ciljano upisali u to odjeljenje trećeg stepena. Došla je jedna veća grupa učenika koja se družila u osnovnoj skoli i mislili su da mogu prenijeti određeni model ponašanja. Škola je jasno stavila do znaja da to nije dozvoljeno. I njima, a i njihovim roditeljima. Ovo moram podvući, jer se neki roditelji nisu suočili sa ovim stanjem, a to kažem iz ugla slanja ne znam koliko inspekcija i pisanja žalbi. To je očigledno dokaz da roditelji ne prihvataju odluke škole i da smatraju da mi griješimo. Na šta naravno imaju pravo, na svoj stav i mišljenje i pravne mehanizme koje mogu preduzeti da zaštite svoju djecu ukoliko smatraju da su ona ugrožena. Naravno, to je iz našeg ugla potpuna besmislica, jer škola postoji zbog učenika, ne zbog nastavnika ili direktora škole," ističe Vuković.

Svi smo na istom zadatku

"Razumni roditelji će nas tako i doživljavati, a oni koji su usko fokusirani samo na itneres svog djeteta, tu definitivno imamo problem i taj problem se na nekom višem nivou ne rješava. Malo je inicijativa da se dopre do roditelja, malo je sastanaka roditelja. Nekad postoji problem da se sastavi savjet roditelja i da se fokusira na suštinske stvari. Oni se često opredjeljuju da detektukuju koji to profesor, po njihovom misljenju, progoni njihovu djecu. Lično smatram da to ne postoji, ali prihvatam da postoji određena metodoligja rada koja se ne dopada roditeljima i oni imaju pravo da artikulišu svoje stavove i da se to provjeri. I mi smo kao saradnici uvijek tu da reagujemo ukoliko postoji i promil istine u vezi sa tim negativnim odnosom prema školi," navodi on.

"S druge strane, očekujemo iskren, objektivan i pošten odnos prema prosvjetnim radnicima, a naročito u kontekstu ove posebne društvene zbilje, gdje vidite da dolazi do protesta, gdje očigledno status prosvjetnih radnika nije zadovovoljavujući. A kada je tako, onda se to projektuje i preko rada, što ne znači da se u školi dešava nesto loše i negativno sto je usmjereno protiv interesa djece. Odgovorno tvrdim, što se tiče naše škole, a znam i za druge skole, da je sve usmjereno u interesu djece. Problem nastaje kada se taj interes glorifikuje i dođe do nekog nivoa koji može biti i štetan. A to je jedan posebni fenomen u svijetu o kojem se malo govori. Zove se filijarhat, a to je definicija, jedan poseban pojam tkzv. vladavine djece, gdje se potencira interes djece tako da se dovodi do jedne potpune razmaženosti i ubijeđenosti da im mnoge stvari pripadaju. Sa tim ćemo se teško izboriti, sa tim projekcijama koji očigledno nasljeđuju patrijarhat, ali vidjećemo šta će biti na kraju," kazao je Vuković.

Nedavno je podnesena krivična prijava protiv roditelja koji je falsifikovao dokumenta svog djeteta, a kako objašnjava Vuković, to je standardna procedura.

"Svaki direktor je obavezan da postupi u skladu sa zakonom. Dakle, tu nije ništa izmišljeno, nije ništa posebno potencirano i nije za analizu. To je jedna potpuno normalna i rutinska stvar. Kada uočite određene nepravilnosti ovakvog karaktera dužni ste da postupite u skladu sa zakonom i ja sam svoju obavezu ispunio. Nije moje da istražujem, znam samo da smo u najkraćem mogucem roku reagovali i da smo Ministarsvu prosvjete i Državnom tužilastvu dostavili sva potrebna dokumenta i podatke kojima smo raspolagali. Pretpostavljam da je taj proces u toku, možda je već i završen, i da će javnost biti informisana o ishodu", istakao je on.

Sve spremno za drugo polugodište

"Startujemo u ponedjeljak. Za sada nema nikakvih problema, naprotiv, imamo bolje uslove nego što su bili. Imamo nove projekte, već od 29 - 31. januara će delegacija škole biti u Vrnjačkoj Banji gdje će se potpisati, tamo ili na Dan škole kada oni dođu kod nas, Sporazum o saradnji. To je jako važno za nas, jer je prethodno potpisan sporazum sa gimnazijom iz Struge i tu imamo i usmjeravanje gimnazijalaca, razmjenu po sedam dana, i brojne druge benefite", kaže Vuković.

Pored najavljenog Sporazuma, škola će nastaviti sa svojim aktivnim i odgovornim učešćem u Erasmus programu i nakon prvobitnog roka. Takođe, kako navodi Vuković, nedavno je u Novom Sadu potpisan i novi projekat pod nazivom Open Future za ekonomske tehničare, a što se tiče infrastrukture, istakao je da će u ovoj godini konačno biti realizovan i projekat rekonstrukcije.

M.O.