21-03-2020

YouTube ukinuo visoku rezoluciju

Kao što je obećano tako je i učinjeno. YouTube je isključio visoku rezoluciju video snimaka ne samo u živim prenosima, nego i tokom video reprodukcije.


Foto: Ilustracija

Kako bi se očuvao internet i ne bi došlo do kolapsa mreže svih mreža Netflix je tokom noći između 19. i 20. marta za 25 odsto smanjio kvalitet svojih striminga, a YouTube je učinio sličnu stvar.

Od 20. marta video snimcima na teritoriji Evrope YouTube je snizio kvalitet i ukinuo najvišu rezoluciju prikaza tokom emitovanja uživo u zavisnosti od toga koliku je maksimalnu rezoluciju imao video ili korisnik prije toga.

Korisnici ponegdje još uvijek nisu osjetili ovu promjenu, ali će to već od sjutra biti vidljivo za korisnike, koji su navikli da video gledaju u visokoj rezoluciji. YouTube je u izjavi za The Verge objasnio da će ukidanje prikaza videa u visokoj rezoluciji biti na snazi makar 30 dana, kako bi internet ostao u pogonu.

Obaranje kvaliteta video zapisa tražila je Evropska unija, koja je saopštila i da se trenutno, osim sa virusom korona, bori i sa očuvanjem stabilnosti interneta, jer su ljudi opteretili mrežu maksimalno, a prenos podataka u drugoj polovini marta dostiže istorijski visoke vrijednosti.

Nema konkretnih podataka o tome kako je tačno YouTube oborio rezoluciju i kvalitet videa, ali je ovaj potez naišao na oštre kritike korisnika, koji su na različitim mjestima na internetu pokušavali da “dozovu YouTube pameti“ i objasne njegovim menadžerima “da nemaju pravo time da se bave“.

Izvor: Mondo/Cdm