14-01-2022

Za 114 građana po 300 eura jer su im imena objavljivana dok su bili u samoizolaciji

Pred Osnovnim sudom u Podgorici pokrenuti su postupci zbog imena građana koji su se našli na spiskovima lica u samoizolaciji, a koje je 2020. godine na sajtu objavila Vlada Crne Gore, odlukom tadašnjeg Nacionalno koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Kako su saopštili iz Osnovnog suda, do sada je zaključeno 114 sudskih poravnanja na iznos od po 300 eura između tužilaca i Države, što je u ukupnom iznosu 34.200 eura.

Za 114 građana po 300 eura jer su im imena objavljivana dok su bili u samoizolaciji | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

“Pred ovim sudom je do sada zaključeno 114 sudskih poravnanja između tužilaca i Države, na iznos od po 300 eura. Postupci su pokrenuti radi objavljivanja spiskova fizičkih lica koja su bila u samoizolaciji, po rješenjima sanitarnog inspektora, Odsjeka za zdravstvenu sanitarnu inspekciju – Uprava za inspekcijske poslove, u toku 2020. godine”, navode iz podgoričkog Osnovnog suda.

Podsjećaju da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u martu 2020. godine, donijelo Odluku o objavljivanju imena lica u samoizolaciji, koju je na Internet stranici Vlade Crne Gore objavila Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

“Na tim spiskovima su se našla imena i prezimena tužilaca u postupcima koji su pokrenuti pred ovim sudom. Zaključeno je 114 sudskih poravnanja do sada, na iznose od po 300 eura. Zaključivanje sudskih poravnanja, u značajnoj mjeri doprinosi smanjivanju troškova postupka”, saopštili su iz Osnovnog suda.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je u decembru prošle godine dala saglasnost za zaključenje poravnanja u postupcima za naknadu nematerijalne štete građanima čija su imena objavljena na internet stranici Vlade Crne Gore, na osnovu Odluke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti o objavljivanju imena lica u samoizolaciji.