10-04-2019

Za dvije godine sa 250 na dvije hiljade turskih firmi u Crnoj Gori

Trenutno više od 2.000 privrednih društava posluje na tlu Crne Gore, čiji su osnivači državljani Turske. Najviše ih je na crnogorskom primorju, a posebno u Budvi, piše crnogroski portal Investitor.

Za dvije godine sa 250 na dvije hiljade turskih firmi u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Kako je u razgovoru za Agenciju Anadolija rekao Ertac Gungor, predsjednik Asocijacije turskih biznismena i investitora u Crnoj Gori, interesovanje za ulaganje turskih biznismena iz dana u dan je sve veće.

“Kada sam prije dvije godine došao u Crnu Goru, bilo je oko 250 firmi koje su otvorili turski državljani. Sada je taj broj više od 2.000 firmi. Iz dana u dan se povećava zainteresovanost turskih investitora i biznismena za dolazak u Crnu Goru“, kaže Gungor.

On dodaje da je ulazak Crne Gore u NATO stvorio dodatnu sigurnost za ulaganje turskih biznismena u Crnu Goru.

Na pitanje u koje sektore najviše ulažu biznismeni iz Turske, Gungor ističe da je to građevinarstvo.

“Na prvom mjestu je građevinarstvo, onda turizam, dok su ostali sektori na trećem mjestu. Ne baziramo se samo na sektore, već je cilj otvoriti veće fabrike i smanjiti broj nezaposlenih“, rekao je Gungor.

On savjetuje turskim biznismenima da prije nego dođu Crnu Goru istraže tržište gdje žele da ulažu svoj kapital, a takođe za naredni period očekuje dolazak ozbiljnih kompanija iz Turske.

“Postoje informacije da su dvije turske firme zainteresovane za Aerodrome Crne Gore“, poručio je Gungor.

Od većih investicija iz Turske, u Crnu Goru posluje kompanija Toščelik, koja upravlja Željezarom Nikšić, kao i kompanija Global ports, koja upravlja kontejnerskim terminalima i generalnim teretima u Luci Bar.

Takođe, u kratkom roku otvoreni su objekti velikih turskih brendova Dogtaš i LC Waikiki.