02-05-2020

Za korisnike staračkih naknada uplaćena vanredna naknada

Korisnicima staračkih naknada u poljoprivredi, pored redovne aprilske, uplaćena je i jedna vanredna u ukupnom iznosu od 440 hiljada EUR, odnosno dvije naknade po 64,41 EUR za 3,42 hiljade korisnika.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da je od ukupnog broja korisnika 72,5 odsto sa sjevera Crne Gore, dok je 16,1 odsto iz centralnog i 11,4 odsto iz južnog.

"Vlada je na sjednici od 24. aprila, u cilju ublažavanja posljedica epidemije Covid-19, odlučila da se, kroz Posebni program podrške poljoprivredi i ribarstvu, korisnicima staračkih naknada u poljoprivredi, pored redovne aprilske, uplati i jedna vanredna staračka naknada u ukupnom iznosu od 440 hiljada EUR", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da će, vodeći posebnu brigu o najstarijoj populaciji, prilikom isplate naknada, svim korisnicima biti podijeljene po dvije zaštitne maske, u cilju očuvanja zdravlja te osjetljive kategorije stanovništva.

"Vlada je, u cilju održavanja i podizanja kvaliteta života na selu, 2002. godine uvela staračke naknade za nosioce poljoprivrednih gazdinstava u ruralnim sredinama kojima je poljoprivreda jedino i glavno zanimanje, te nijesu mogli ostvariti pravo na penziju ili drugu vrstu naknade", rekli su iz Ministarstva.

Korisnici tih naknada su, kako se dodaje, svoju egzistenciju vezali za selo, očuvali život na selu, bavili se napornim poslom, a tradiciju, iskustvo i ljubav prema selu i poljoprivedi prenijeli na mlađe generacije.


Izvor: MINA Business